Twee vragen uit de mechanica, die best wel ingewikkeld zijn voor als je het spoor bijster bent. Graag hulp!
Behoud van momentum kan gebruikt worden om de zogenaamde raketvergelijking van Tsiolkovsky uit 1903 af te leiden.
1. Een raket stoot een reactie-massa uit met een relatieve snelheid -u ten opzichte van de raket. Als de massa van de raket aan het begin M0 = M (t=0) is, laat zien dat de snelheid van de raket afhangt van de (overgebleven) massa M(t) van de raket als v(M) = v(M0) + u log (M0/M)
De uitlaat snelheid van een raket wordt meestal gemeten in specifieke impuls, Isp = u/g, waar g de zwaartekracht versnelling op het oppervlak van de aarde is, g=9,8 ms-2. De typische specifieke impuls van een chemische raket (vloeibaar waterstof, vloeibaar zuurstof) is 440s (eg. eerste trap Ariane V), terwijl een ionen raket 6000s kan halen (Deep Space I).
2. Om in een lage baan om de aarde te komen zal een één-traps raket een snelheids-verschil delta v van ten minste 9,5*103ms-1 moeten genereren. Als deze raket de motor van een Ariane V gebruikt, welke fractie van de massa van de raket zal tenminste voor brandstof gebruikt moeten worden om deze delta v te genereren? Merk op: voor dit probleem mag je de zwaartekracht verwaarlozen...(en het antwoord is dus een onderlimiet voor de fractie brandstof van het meer 'realistische' probleem waar de raket ook nog eens uit de zwaartekracht potentiaal van de aarde moet klimmen).
Mijn dank is groot!
Frans