Rekenregel: D(x^n) = n . x ^ (n-1)
Als je deze rekenregel toepast op een constante vb 5 (=5 tot de macht 1):
D(5 ^ 1) = 1.5^(1-1) = 1
Terwijl er een rekenregel is die zegt dat de afgeleide van een constante 0 is.
Wat doe ik verkeerd dan?
ok bedankt, dat kan idd niet.Safe schreef:De RR die je aangeeft betreft een (onafh) variabele x ...
Waarom pas je deze dan toe op een constante (hier) 5?
Bedenk: 5=5x^0
Safe schreef:Wat bedoel je nu ...
Kan 5x^0 niet worden gedifferentieerd?
Of bedoel je iets anders ...
Zoals Safe al aangaf is de regel bedoeld om af te leiden naar een variabele x.Ik snap je uitdrukking 5x^0 niet. Maar ik snap wel dat de rekenregel die ik zei alleen geld voor onbekenden en dus niet voor constanten.
Maar weet je dan niet wat x^0 is?Ik snap je uitdrukking 5x^0 niet. Maar ik snap wel dat de rekenregel die ik zei alleen geld voor onbekenden en dus niet voor constanten.
Ah oke, het maalteken is niet getypt door Safe. Ja ik snap het want als je de helling van een constante functie berekent krijg je 0 in de teller (y2-y1) en dus wordt het 0 (noemer maakt niet uit).Siron schreef:Zoals Safe al aangaf is de regel bedoeld om af te leiden naar een variabele x.
Je kan schrijven dat\(5=5\cdot x^0\)(immers is\(x^0=1\)). Nu kan je wel de regel toepassen en kom je direct tot de goede conclusie ...
Het is logisch dat de afgeleide van een constante functie gelijk is aan 0. Ken je de meetkundige betekens van de afgeleide (grafisch)? Daaruit kan je gemakkelijk besluiten dat de afgeleide van een constante functie gelijk is aan 0 (waarom?).
Hoe lees jij 5x of 3a of ...Ah oke, het maalteken is niet getypt door Safe.
Ja zo.. Bedankt voor de hulp heHoe lees jij 5x of 3a of ...