- vacuum_buis 421 keer bekeken
Beste allen,
Ik heb een vraag. Bovenstaande tekening laat een opstelling zien met een sterk electrisch veld tussen de + en de - electrode. Binnen in dit veld ligt een buis met lage druk gas er in. De buis is van glas. De uiteindes van de buis zijn verbonden met een draad, het draad loopt van de buis bijna direct een holle metalen pijp in aan beide kanten. De metalen pijp dient ter afscherming van het electrisch veld rondom het draad. De draden komen bij elkaar in een weerstand (boven).
Nu de vraag:
Stap 1: een atoom raakt geioniseerd. Dit gebeurd soms spontaan.
Stap 2: het electron en de kern raken beide beinvloed door het sterke electrische veld. Ze beginnen met bewegen richting de electrodes (+ naar - en - naar +).
Stap 3: het electron raakt het glas, de kern raakt ook het glas. Beide zorgen voor een lokale lading.
Stap 4: omdat er sprake is van een tegenovergestelde lading aan beide kanten en er een draad gespannen is tussen deze twee ladingen EN het draad dat zich binnen het electrisch veld bevindt vrijwel geen electrisch veld 'ziet' omdat het door een metalen buis loopt, vindt er ladingtransport door de weerstand plaats??
Men mag uiteraard een schakelaar tussen de glazen buis en het draad toevoegen als dit helpt om een 'dood evenwicht' (waar geen ladingtransport meer plaatsvindt) te voorkomen.
Neem notie dat het electrisch veld niet 'verbruikt' wordt. Er is dus geen sprake van lading uitwisseling tussen de twee grote electrodes.
Groet Uri