Heeft iemand een goed bewijs om aan te tonen dat:
\(\lim_{n \to +\infty} \frac{x^n}{n!}=0\)
Als er geldt dat: \(0<x<1\)
is het direct bewezen.Echter voor de andere waarden van
\(x\)
heb ik geen idee hoe dit te bewijzen.Bvd!
Kies n_0 zodat\(\frac{y_{n+1}}{y_n} = \frac{x}{n + 1} < \frac{1}{2}\)voor alle n > n_0. (Dit kan waarom?)
Bedankt!hanzwan schreef:Siron , wat is je wiskunde niveau? Heb je zowel calculus 1 als 2 gehad? In calculus 1 worden meestal alleen de resultaten van het bewijs geleverd en wordt er verder van uit gegaan dat je intuïtief snapt dat een faculteit het 'wint' van een macht. In een cursus calculus twee wordt het limiet vaak aangetoond. Dit gaat dan op de manier die door Drieske is gepost, dmv de zogenaamde Ratio Test.
Bij een Ratio test wordt er gekeken of de waarden van twee opeenvolgende antwoorden (n en n+1) relatief toeneemt, afneemt of gelijk blijft. Kijk voor meer informatie hier:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_test
ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Dit volg ik niet, er staat nergens een n_0 in de uitdrukking
Nee, dat is ook de bedoeling... Er staat toch ook: 'kies n0 zodat ... voor alle n > n0'?
Rijen e.d staan niet in de cursus calculus die ik nu heb gehad ... het is geen eigenschap dat ergens in de cursus staat, maar bij taylorreeksen kwam ik deze limiet tegen en ik wilde graag weten hoe ze erop kwamen dat deze limiet gelijk is aan 0.Drieske schreef:Nee (dat mag wel, maar moet niet per se)... Je bent het met me eens dat, voor n groot genoeg, er geldt dat\(\frac{x}{n + 1} < \frac{1}{2}\)? Je zegt nu gewoon: kies n0 het overgangspunt...
Heb je nog nooit eerder met limieten van rijen en dergelijke gewerkt?