Je hebt nog verschillende varianten van socialisme, maar de gedachte is wel steeds dat arbeiders hun kracht via vakbonden, arbeidersraden of socialistische partijen moeten bundelen omdat ze individueel in een vrije markt het onderspit zouden delven.
Maar het is wel in alle gevallen ingrijpen in de vrije markt, waar rechts weinig tot niets van wil weten.
En dit vind ik mooie voorbeelden van "het grote probleem" van het klassiek links-rechts denken. Links is veel ruimer dan socialisme, en zelfs
socialisme is zelfs veel ruimer dan het arbeidersdenken of collectief denken.
Of de samenleving gevormd moet worden door overheidsingrijpen of door individueel initiatief is van oudsher strijdpunt binnen de socialistische beweging. Een meerderheid van sociaaldemocraten, marxisten en anderen zien heil in ingrijpen in economie en maatschappij door politieke partijen en regeringsdeelname, terwijl anarchistisch georiënteerde socialisten doorgaans fel gekant zijn geweest tegen staatsmacht, vooral waar die als ondemocratisch wordt ervaren.
Net zoals dat 'rechts' veel ruimer is dan liberalisme, en dat liberalisme veel ruimer is dan een zuiver marktdenken. (Ik heb nog maar weinig mensen ontmoet die tegen alle ingrijpen in de vrije markt zijn, het zogenaamde
anarchokapitalisme.)
Bovendien is op een links-rechts as geen plaats voor niet-klassiek gefocuste politieke bewegingen, zoals de Groenen, de Piraten, de Nationalisten, ... die andere knelpunten aankaarten. Het is iets wat dateert uit het oude systeem waar er maar 2 of 3 partijen waren en men had het mijn inziens ook beter in dat tijdperk achtergelaten.
Het uitbreiden met maar 1 schamele as extra maakt in dat opzicht bitter weinig goed, het blijft veel te weinig om in gelijk welk opzicht representatief te zijn voor de regenboog aan politieke ideeën.