Nee. Belasting heffen gaat niet alleen om het rechttrekken van die verdeling. Belastingen worden geheven voor het betalen van collectieve goederen. De herverdeling is een resultaat niet het doel. Uiteindelijk gaat het erom dat er mensen zijn die inkomen generen en mensen die dat niet doen. Het hele idee van een sociaal stelsel is er op gebaseerd dat financiële middelen vloeien van degenen die geld verdienen naar zij die dat niet doen (bijvoorbeeld omdat zij nog te jong zijn, of te oud, of te ziek, of te gehandicapt).
Ik heb geen probleem met het betalen van belasting, belasting is goed. Ik heb het over de verschillende tarieven. Waarom zou iemand met een hoger inkomen procentueel meer moeten betalen aan de staat.
Hoe je dat systeem inricht is uiteindelijk een politieke keuze. Ben je voor de gedachte dat de sterkste schouders het meeste moeten dragen, heb je een progressief stelsel, ben je voor de gedachte dat de meest verdienenden ook het relatief het meeste moeten overhouden, ben je voor een niet-progressief stelsel van belasting heffen.
Met de vlaktax dragen de sterkste schouders al het meest. Dus dit argument klopt niet.
Wat goed en fout is, is vooral een kwestie van voorkeuren, opvattingen en waarden.
Dat vind ik zo vreemd, waarom laten we emotie toe tot zo'n basaal iets als belasting.
Ik hoor het argument dat het CDA niet sociaal bezig is omdat het minder nivellerend is. Wikipedia zegt het mooi dat onder socialisme volledige nivellering niet noodzakelijk is voor het verwezenlijken van een eerlijke (sociale) samenleving.
Onder socialisme, als men kan garanderen dat er voor de zwakke word gezorgt, dat iemand met een minimum inkomen ruim in de eerste levensbehoefte kan voorzien, waarom is nivellering dan nog nodig. Zijn de redenen ervoor dan enkel emotioneel?