Kom op allemaal, hoe haal je het in je hoofd om de economie van over 40 jaar te voorspellen. Het lukt nog niet eens over 4 jaar.
In hoofdlijnen is dat geen probleem, uiteraard kan je niet elk detail voorspellen en zijn er extreme gebeurtenissen die roet in het eten kunnen gooien.
Econometristen kunnen bepaalde zaken heel ver vooruit voorspellen. Als je weet hoeveel mensen van 35 je nu hebt weet je heel aardig hoeveel mensen van 65 jaar je over 30 jaar hebt. En ook hoeveel mensen van 35 die ervoor kunnen betalen.
Demografen hebben ook een aardige kijk op de geboorten en sterfte, er komt geen babyboom over 10 jaar, dat past niet in de demografische verwachting.
Pensioengeld raakt niet op, want het is niet zoals Oom Dagoberts geldpakhuis. Het zal er dus op neer komen dat er meer van de staat zijn uitgaven naar ouderen zal gaan, procentueel.
De overheid keert alleen pensioenen uit aan haar voormalige werknemers (via haar pensioenfonds). Pensioen is een vorm van verzekering, niet een uitkering van overheidswege.
Overigens ben ik het met Rogier eens: mensen kunnen makkelijk langer werken dan 65, desnoods op een lager pitje. Dat er in bepaalde beroepsgroepen al ruim voor die tijd mensen zitten te nietsen is deels een maatschappelijk probleem dat al veel te lang ligt en deels een kwestie van eigen schuld. Stratenmakers die na hun 45ste nog straten leggen zijn een uitzondering doordat het veel te zwaar wordt gemaakt, daar moet je uiteraard wel wat aan doen. Los je meteen een flink deel van de WAO problemen op.
stel nou dat bijvoorbeeld pres. bush dodelijk ziek wordt. Dan is de wereldorde toch wel beinvloed door de kettingreactie van een miniscuul virusdeeltje in een persoontje.
Dan gaat de wereld gewoon door en op een paar belletjes na gebeurt er niets. Zelfs grotere gebeurtenissen als 9/11 hebben op langere termijn amper effect.