Mag ik gewoon hardop meedenken? Ik heb geen ervaring met juiste procedures in Nederland.
Ik denk dat je zelf weet dat bovenstaande gebeurtenis statistisch weinig betekent, en dat de wijze waarop je dit aanhaalt reeds als bevestiging van een visie ziet. Dit heeft je vermoedelijk een pak zoekwerk gekost.
Een rechter betrek je wanneer er een discussie is tussen partijen.
Dergelijke zaken worden vermoedelijk op voorhand grondig bestudeerd door professionelen. Zo is er het vakgebied van ergonomie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ergonoom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ergonomie
De weerstand tegen verandering is reeds besproken in een ander topic.
Dat tijdsdruk kan vergroten bij toenemende concurrentie is een gekend verschijnsel. De tijden dat postbodes de pensioentjes van senioren in baar geld aan huis brachten, waar ze haast systematisch konden rekenen op een praatje en een drankje zijn lang vervlogen.
Als een nieuw ingevoerde methode c.q. kledij en tijdsdruk weerstand oproept is dat zeker geen zaak voor individuen maar voor een groep vermoedelijk gesteund door een of meerdere vakbonden (hoe dit ook werkt bij jullie), die ook hun eigen middelen hebben voor onderzoek.
Een arbeidsrechter gaat zich echt niet moeien met kledij voorgeschreven door een enorme organisatie als de post, tenzij duidelijk onderbouwd op wetenschappelijke manier of ondersteund door een massa.
Iets dergelijks zal dan niet zelden via de vakbonden lopen.
Je kan toch niet verwachten dat een rechter vanaf zijn stoel gaat oordelen over dergelijke werkkledij en werkprocedures op eigen houtje. Die verwacht serieuze dossiers van beide ruziënde partijen die gemotiveerd hun standpunt ondersteunen, eventueel worden hier extra experts bij ingeschakeld.
De meest logische gang van zaken is dat die weerstand vanuit een groep komt en vaak verder begeleid/gestuurd door of vanuit een vakbond (in zover redelijk en verdedigbaar), en die (normaal) over een eigen juridische dienst beschikken.
Ook als individu echter kan je onveilige (in de breedste zin) situaties aankaarten (minstens hier in België, vermoedelijk of mogelijk bij jullie ook).
Dit betreft dan de arbeidsinspectie of bedrijfsgeneeskundige diensten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeidsinspectie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeidsomstandighedenwet
Inzake verplichte kleding en werkmethodes is het zeer wel mogelijk dat de werkgever die kan opleggen.
Dit is afhankelijk van de persoonlijke contracten die eventueel extra verwijzen naar algemene regels, het arbeidsreglement geldend binnen het bedrijf en/of CAO:
http://www.arbeidsrechter.nl/kleding-voors...ag-aanwijzingen
Werkkleding
Werkkleding is kleding die nodig is voor het werk en dat normaal gesproken niet geschikt is om in de vrije tijd te dragen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijfskleding (nodig voor herkenning, eenheid) en veiligheidskleding (vereist voor veiligheid, gezondheid). De medewerker zal gehouden zijn deze kleding te gebruiken in overeenstemming met de voorschriften die de werkgever in redelijkheid opstelt. Voor alle duidelijkheid kan deze verplichting in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden. De werkgever zal voor deze kleding moeten zorgen, tenzij het arbeidscontract anders bepaalt of tenzij het in de bedrijfstak gebruikelijk is dat de medewerker zelf voor deze kleding zorgt (4.1.10.4.).
Normaal gaat een rechter uit dat een werkgever niet iets doet om werknemers te pesten, maar in het belang van het bedrijf wat indirect in het belang van de werknemers is. Wat niet betekent dat een werkgever steeds gelijk zou hebben. Om dit aan te vechten hebt je best degelijke en zware argumenten, of je werkt via sociale druk (vakbonden).
En dat concurrentiepositie de druk op een bedrijf en haar mensen kan verhogen is een gekend gegeven, wat niet betekent dat een werkgever zo maar kan doen wat hij wil.
En als niet de massa, maar een individu de werkdruk niet meer aankan, zijn dat ook individueel te bekijken elementen (verplaatsing, ander werk, tijdelijk werk, wat ook ....) liefst ondersteunt door een arts of bedrijfsarts.