@ eendavid
De link naar Google geeft zoekresultaten over de opzet waar ik naar verwezen heb. Ik heb niet alle gevonden resultaten gelezen, maar zag al wel een commentaar van een ex-werknemer dat zeer kritisch was. Dat is door Google dus niet weg gecensureerd. Verder gaat het mij er helemaal niet om Google te promoten, het gaat mij enkel om de bedoelde regeling.
Over de precieze gang van zaken bij onderzoek aan Nederlandse of Belgische universiteiten wil ik wel wat meer weten. Stel dat iemand een onderzoeksproject wil beginnen dat volstrekt niet aansluit bij de problemen en benaderingen die tegenwoordig in de belangstelling staan. Verder heeft deze persoon daar geen dure apparatuur voor nodig, maar enkel dat hij een jaar of tien kan studeren, onderzoeken, theoretiseren en experimenteren. Het gaat om iets dat zich voor wetenschappelijk onderzoek leent, en de betrokken wetenschapper is een scherp denker en experimentator. Kortom: het resultaat zal vrijwel zeker methodologisch in orde zijn. Er is alleen één probleem, de resultaten van al dit onderzoekswerk zullen naar verwachting nauwelijks interesse wekken en ook niet in een wetenschappelijk toptijdschrift gepubliceerd gaan worden. - Wat gebeurt er dan?
Concreet over de geldstromen: in Nederland bestaan (als ze nog niet wegbezuinigd zijn) subsidiemogelijkheden voor vormen van onderzoeksjournalistiek waar kranten het geld niet meer voor hebben, zoiets zou voor bijzondere persoonlijke projecten in de wetenschap ook moeten kunnen.