Ja er is een ideale hoek, maar dat blijkt dus geen 45 graden te zijn vanwege de luchtwrijving. Maar waarom is het dan geen 45? aangezien alle aantal graden met deze luchtwrijving te maken hebben.
Het gaat hier om de combinatie van hoe lang de kogel in de lucht blijft en wat zijn horizontale snelheid is.
Het eerste punt wordt beinvloed door de zwaartekracht. De zwaartekracht en de beginsnelheid in de verticale richting bepalen samen hoe lang de kogel in de lucht blijft. Daar heeft de horizontale snelheid niks mee te maken.
De horizontale snelheid bepaald de uiteindelijke afstand die de kogel aflegt in horizontale richting. Dus hoe hoger de horizontale snelheid aan het begin, hoe verder de kogel komt. Echter, de tijd dat de kogel in de lucht zit speelt ook mee. En hier geldt hoe hoger de verticale snelheid aan het begin, hoe langer de kogel in de lucht blijft.
Over het algemeen wil je dus een zo hoog mogelijke horizontale en verticale snelheid. Dit kan echter niet tegerlijkertijd (vanwege de cosinus en sinuscomponenten). Je kunt dus een optimum vinden voor de hoek bij een vaste beginsnelheid.
Bij wrijving zullen zowel de horizontale, als verticale snelheid niet lineair worden beinvloed. De wrijving zal eerder kwadratisch afhangen van de snelheid en dit maakt hoge snelheden dus onaantrekkelijk. De verticale snelheid is nog ingewikkelder, omdat als de kogel omhoog gaat, de wrijvingskracht de zelfde richting opstaat als de zwaartekracht, maar als de kogel naar beneden komt dan werken ze elkaar tegen.
Door al deze niet lineaire verbanden zal 45 graden zeker geen optimum meer zijn. Er zullen hoogstwaarschijnlijk twee maxima zijn.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton