Anonymous
Artikelen: 0

Recht op uitkering met nul uren contract?

Hallo,

Ik heb een nul uren contract maar werk wel regelmatig (altijd zeker 24 uur per week). Nu dreigt er geen werk meer te zijn voor mij, heb ik nu recht op een uitkering of ben ik zwaar de klos? Ik werk er nu 7 maand.

mvg
BerryB
Artikelen: 0
Berichten: 8
Lid geworden op: do 02 jun 2005, 12:54

Re: Recht op uitkering met nul uren contract?

Loopt je contract binnenkort af en wordt hij niet verlengd dan kom je net zo goed in aanmerking voor een uitkering als ieder ander. Als deze 7 maanden je enige arbeidsverleden is dan kom je in aanmerking voor een kortdurende uitkering(minimaal 26 weken uit de afgelopen 39 hebben gewerkt).

Deze uitkering bedraagt 70% van het minimumloon maal het aantal verloren uren en loopt maximaal 6 maanden. Het aantal verloren uren is het gemiddelde aantal arbeidsuren per week in de laatste 26 weken voor het intreden van het arbeidsurenverlies.

Loopt je contract nog niet af?

Er bestaat GEEN recht op een uitkering als het ontslag niet rechtsgeldig is. De volgende artikelen geven aan waarom een werkgever niet simpelweg kan stoppen met het oproepen van iemand met een nulurencontract om de noodzaak om iemand te ontslaan te vermijden:

Artikel 7:610a BW

'Hij die ten behoeve van een ander tegen beloning door die ander gedurende drie opeenvolgende maanden, wekelijks dan wel gedurende ten minste twintig uren per maand arbeid verricht, wordt vermoed deze arbeid te verrichten krachtens arbeidsovereenkomst.'

Aangezien je zelf al aangeeft een contract te hebben is dit artikel minder van belang, het is gemaakt om sociale zekerheid te bieden voor mensen die zonder contract tegen vergoeding werk uitvoeren voor een ander.

Artikel 7:610b BW

'Indien een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, wordt de bedongen arbeid in enige maand vermoed een omvang te hebben gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden'.

Een oproepkracht op nulurenbasis die gedurende drie maanden een gemiddelde inzet van bijvoorbeeld 24 uur per week heeft gehad, is daarmee een vaste parttimer van 24 uur per week geworden inclusief de daarbij behorende loonclaim voor die uren, tenzij de werkgever het tegendeel kan aantonen.

De werkgever kan bijvoorbeeld aanvoeren dat er een tijdelijke piek in de werkzaamheden voordeed, dat de oproepkracht een vaste kracht vervangt die ziek is, dat de oproepkracht (een stukje) ouderschapsverlof van een vaste kracht invult, etc.

Voor de beeindiging (ontslag) van oproepkrachten zijn de normale ontslagregels van toepassing. Simpel niet meer oproepen is incorrect. Een oproepkracht die niet is ontslagen door middel van een ontslagvergunning waar dit wel nodig is, zal zich moeten beroepen op de vernietigbaarheid van het ontslag wegens het ontbreken van een ontslagvergunning (art. 6 en 9 BBA) en een loonvordering instellen (art. 7: 628 BW).

Oftewel, door de laatste 3(7) maanden gemiddeld 24(?) uur per week gewerkt te hebben kan de werkgever er niet voor kiezen om u niet meer op te roepen of te ontslaan tenzij hij kan aantonen dat er sprake was van een incidentele piek(en dat wordt moeilijk doordat je reeds 7 maanden werkt).

Loopt het contract niet af en kan de werkgever aantonen dat er sprake was van incidentele pieken? Dan kun je naar het CWI om voor het aantal verloren uren, ook wanneer je nu terug zou gaan naar bijvoorbeeld 1-5 uur per week voor deze werkgever, een uitkering aan te vragen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, vergeet niet dat je altijd even bij het CWI langs kan gaan om advies te vragen, zij zullen je alles kunnen uitleggen. In ieder geval succes verder!
Anonymous
Artikelen: 0

Re: Recht op uitkering met nul uren contract?

Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg Berry!!!

Ik ga morgen meteen naar het CWI om te kijken wat zij voor mij kunnen betekenen, maar deze info is alvast bijzonder compleet.

Nogmaals bedankt!
Anonymous
Artikelen: 0

Re: Recht op uitkering met nul uren contract?

Heldere uitleg Berry, maar hoe zit het dan als mijn werkgever mij niet meer oproept gedurende 3 maanden ? wordt dan elke maand gekeken waar ik recht op heb, m.a.w. als ik 3 maanden niet meer wordt opgeroepen en dus niet heb gewerkt dan vanaf maand 4 geen recht op loon meer ?

Terug naar “Rechtswetenschappen”