Bij de gewone geluid onder gewone druk, wordt het geluid veroorzaakt door het indikken en uitrekken van de lucht. Bij het maximale (onderschat 190 dB niet, dat zijn wel 10 miljoen straaljagers bij elkaar, als een straaljager 120dB veroorzaakt) geluid duw je theoretisch alle lucht heen en weer. Dus van vacuum naar 2 bar, heen en weer. De Bell geeft het luchtdruk verschil aan van punt tot punt. Dus bij gewone druk kan je niet meer dan 2 bar aan luchtdruk verschil hebben.En... jij zegt dat een explosie wel een "geluidspiek" (als ik het zo mag noemen) kan veroorzaken die hoger is dan 190dB (door die hele hoge eplosiedruk), is dat dan niet tegenstrijdig? Zo nee, hoe hoog kan de geluidsintensiteit theoreties worden bij een explosie (bijv. van een atoombom o.i.d)
Bij een explosie is er ineens veel gasvorming, die de lucht wegdrukt. De luchtdruk wordt daardoor hoger. Als je nou 3 bar aan luchtdruk hebt, dan kan je dus als drukverschil 3 bar heen en weer duwen, en heb je dus een veel groter druk verschil, en dus veel meer dB.
Dus die geluidspiek is niet tegenstrijdig. Hoe hard het theoretisch maximum is bij een atoombom is lastig te zeggen. Dat hangt af van hoeveel hoger de luchtdruk is en hoe dicht bij je er staat. Neem de luchtdruk die dan heerst, zet die maximaal in beweging (dus de luchtdruk gemiddeld keer 2) en dan weet je het luchtdruk verschil.
Je moet je natuurlijk om andere dingen zorgen gaan maken dan oorbescherming, op het moment dat je naast een paddestoel wolk staat.
Even een sidenote: Ik geloof dat het allerhardste geluid van de laatste paar honderd jaar ergens in de negentiende eeuw was, toen rond indonesie een vulkaan explodeerde, en gewoon een heel eiland de lucht in schoot (Krakatau?), dat scheen het hardste geluid te zijn. Door mensenhanden zal dat wel de spaceshuttle zijn.