1. Vetten en olieën zijn precies hetzelfde alleen zijn vetten vast en olieën vloeibaar bij kamertemperatuur. Aangezien vetten uit veel verschillende soorten kunnen bestaan zal er wel degelijk veel verschil tussen de producten zijn. Wat wel bewezen is, is dat onverzadigde vetzuren (veel dubbele bindingen) gezonder is en dat maakt vloeibaar vet (olie) dus wel beter.
2. Ververs het frituurvet na 5 tot 7 maal frituren.
Het is ook tijd om te verversen als het frituurvet:
- een sterke geur of smaak krijgt
- verkleurt naar donkerbruin of zwart
- gaat walmen
- blijft schuimen na het toevoegen van snacks of frites
- stroperig wordt
- onder het minimum niveau komt
Ververs verder als de gefrituurde producten:
- niet meer krokant en te vet worden
- sterker gaan ruiken of smaken
3. Bij te hoge temperatuur vinden er verscheidene processen plaats met het frituurvet, een daarvan is oxidatie. Bij de oxidatie worden er oa. vluchtige koolwaterstoffen en toxische carbonylverbindingen gevormd en die zijn slecht vor je.
4. Verzadigde vetten worden in het lichaam omgezet in cholesterol en zijn daarom erg slecht. Onverzadigde vetten hebben geen invloed op je cholesterol en meervoudig onverzadigde vetten hebben de neiging je cholesterol te verlagen.
5. Verharding (= sclerose = 'verkalking') van de vaatwand van de slagaders (= arteriën) door een vettige aanslag op de binnenwand (cholesterol). De slagaders worden hierdoor nauwer en minder elastisch. Hierdoor wordt de doorbloeding belemmerd en bestaat een grotere kans op afsluiting van de vaten door bloedstolsels, die ter plekke zijn ontstaan of van elders uit lichaam worden aangevoerd.
Bronnen:
http://www.voorlichtingmvo.nl
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEW...rituren0404.PDF
http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/chol.htm
http://www.consumed.nl/nieuw/database/indi...ie.php3?id=1501