mijn info kwam van een kwis dus kon fout zijn. Ik weet nog dat ik er ook verbaasd over was, dacht ook dat bloeddruk lager ging zijn. Mijn excuses.
edit:
Sommige mensen zijn gevoeliger voor het weer dan anderen. Geschat wordt dat meer dan 30% van de bevolking last heeft van afwisselende hoge- en lagedrukgebieden. Ook onweer geeft vaak klachten. Volgens de Duitse professor Kleinschmidt, een klimatoloog uit München, gaat het vooral om mensen met een slechte bloedcirculatie: Bij warm weer verwijden de bloedvaten in de huid zich, zodat het lichaam meer warmte kan afgeven. Maar daardoor zakt ook de bloeddruk. Bij gezonde mensen maakt dat niets uit, hun lichaam past zich meteen aan. Maar mensen die wel gevoelig zijn voor weersveranderingen krijgen doorbloedingsproblemen, wat tot allerlei klachten kan leiden.
(
http://web.planet.nl/women/cleo/health/zor...week31_99.shtml)
Tweederde van de seizoensgebonden sterfte is toe te schrijven aan een slechte reactie van het hart en de bloedvaten op extreme temperaturen. Blijkbaar worden de bloedvaten minder elastisch, terwijl de bloeddruk toeneemt. Toch moeten dan al wel klachten aanwezig zijn, of moeten hart en bloedvaten door ouderdom zijn versleten.
De Amerikaanse politie is tijdens een warme, vochtige zomer berekend op opstanden in en uitbraken uit gevangenissen. Verondersteld wordt dat een hoge temperatuur indirect invloed heeft op de productie van adrenaline. De bloedvaten vernauwen daardoor na een periode verwijd te zijn geweest en de bloeddruk stijgt. Alle opwinding zou aan de hand van deze fysieke kettingreactie kunnen worden verklaard, al klinkt het simpele "hoe warmer het is, hoe benauwder de cel lijkt' even aannemelijk.
(
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Weer/gezondheid.html)
wat is het nu? ik heb de neiging het tweede te geloven want dan had ik +- gelijk