Molko
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: di 09 nov 2004, 11:33

Kiemgetal bepalen

Heej :D

Ik had even een vraag. Wij moeten het kiemgetal uitrekenen. (bijv. van melk, gehakt etc.)

Nu kun je dat doen met de spreidplaatmethode of met de gietplaatmethode.

Maar wat is nu het verschil in de berekeningen?

Het verschil in de methodes weet ik wel, bij de ene doe je eerst agar en bij de andere pas als laatste. Maar hoe zit dat nu met die berekeningen?

Kan iemand mij hierbij helpen?

Thanks :)
DanD
Artikelen: 0
Berichten: 20
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 11:52

Re: Kiemgetal bepalen

Kolonies tellen...geen hersenkronkels pijnigen tijdens een berekening...gewoon die beestjes tellen zou ik zeggen

:)
b-art_CF
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 30 mei 2005, 12:21

Re: Kiemgetal bepalen

bij een spreidplaat verdun je 1 keer meer dan bij een gietplaat meestal.

dit komt door dat je bij een goet plaat 0,1 ml gebruikt en bij een gietplaat vaak 1 ml.

1 kolonie = 1 bacterie, dus je telt het aantal kolonies en die vermenigvuldig je met de gebruikt verdunning.
Biohazzard
Artikelen: 0
Berichten: 27
Lid geworden op: vr 27 mei 2005, 11:57

Re: Kiemgetal bepalen

Beste molko.

Ik ga natuurlijk niet de hele mikmak voorkauwen maar ik mis wat gegevens.

Per welke eenheid moet je het totaal koloniegetal bepalen. En is het gehakt voorverdund ingezet.

Wat is de referentiewaarde van het monster en wat is de telbare verdunning??

in weze geeft b-art het goede antwoord.

probeer iets specifieker te zijn volgende keer.
Bruna
Artikelen: 0
Berichten: 42
Lid geworden op: ma 27 mar 2006, 12:38

Re: Kiemgetal bepalen

ja maar hoe bereken je dan het koloniegetal?

zoiets als:

aantal kolonies * verdunningsfactor

------------------------------------------ = KVE

aantal ml uitgeplaat

Terug naar “Immunologie en microbiologie”