Hoe krijg je een SOA / geslachtsziekte
Geslachtsziektes kun je oplopen als je onveilig vrijt. De precieze overdracht kan per geslachtsziekte (of SOA) verschillen, maar geslachtsziektes kunnen overgedragen worden bij vaginale seks en anale seks, maar ook via beffen en pijpen. Meer informatie over de overdracht van specifieke geslachtsziektes, lees je onder Welke SOAs zijn er.
Naast overdracht via (onveilige) seks, kunnen sommige SOA ook overgedragen worden via contact met besmet bloed (bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie, bij het gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden of tijdens een onhygiënische tatoeage).
Als onveilige seksuele handeling wordt (onder andere) aangemerkt:
Vaginale seks zonder gebruik van een condoom (penis in vagina)
Anale seks zonder gebruik van een condoom (penis in anus)
Pijpen zonder gebruik van een condoom (penis in de mond)
Sperma in de mond of in het gezicht (ogen) tijdens orale seks
Beffen zonder gebruik van een beflapje (likken van de vagina)
Vrijen met een partner en met hulpmiddelen (hierbij kan er uitwisseling van sperma, voorvocht en afscheiding plaatsvinden via de hulpmiddelen (bijvoorbeeld een vibrator of dildo))
Mensen met een geslachtsziekte zijn meestal niet herkenbaar en veel mensen weten ook niet dat ze er een hebben. Iedereen is dus een potentiële bron van geslachtsziekten. Bij wisselende contacten is het daarom sterk aan te raden, de kans op een SOA of geslachtsziekte altijd zo klein mogelijk te maken. Dit kan al heel makkelijk, door de hierboven beschreven onveilige situaties te voorkómen.
Je kunt geen geslachtsziekte oplopen (ook HIV niet) door iemand een hand te geven of iemand een zoen te geven. Insectenbeten geven geen verhoogd risico op een geslachtsziekte. Ook de WC-bril is geen besmettingshaard. Uiteraard is het niet verstandig om op een WC-bril te gaan zitten die vol zit met bloed en sperma.
Van tongzoenen kan je overigens wel weer ziek worden: de Ziekte van Pfeiffer is daar een voorbeeld van. Pfeiffer wordt ook wel de kissing disease genoemd en wordt met name overgedragen bij het tongzoenen.
Voorkómen van een geslachtsziekte / SOA
Het voorkómen van een geslachtsziekte is al een heel eind geregeld, als je veilig vrijt (veilige seks hebt). Hieronder wordt in elk geval verstaan dat je een condoom gebruikt bij zowel vaginale seks (penis in vagina) als anale seks (penis in anus/kont). Bij anale seks moet je zelfs een extra stevig condoom gebruiken.
Lees hier alles over het gebruik van condooms.
Bij orale seks moet je ook voorzichtig zijn. Pijpen zonder condoom, betekent dat er sperma in de mond kan komen wat kans geeft op de overdracht van HIV. Ook kan er op die manier bijvoorbeeld herpes genitalis in de mond terecht komen. Bij onbeschermd beffen kan er bijvoorbeeld menstruatiebloed in de mond komen. Het likken van de anus geeft weer kans op hepatitis B. Pijpen is dus alleen veilig als je een condoom gebruikt en beffen / anuslikken is alleen veilig als je een beflapje gebruikt.
Zoenen, strelen en knuffelen hoeven niet onveilig te zijn. Schaamluis kan echter wel overspringen als er direct contact tussen het schaamhaar van de beide (sex)partners.
Kans op een geslachtsziekte / SOA
Als je onveilig vrijt heb je kans op een SOA. Echter, als je een vaste partner hebt is de kans op het oplopen van een geslachtsziekte natuurlijk erg klein. Vooral bij wisselende onveilige contacten van één of beide partijen, wordt de kans op een geslachtsziekte groot. Ook vakanties in bijvoorbeeld Salou willen nog weleens leiden tot onbeschermde, wisselende contacten.
Intraveneuze drugsgebruikers (waarbij drugs met een injectienaald in een ader wordt ingespoten) hebben meer kans op HIV doordat er bij het gemeenschappelijk gebruik van naalden bloed-bloed contact tot stand komt. Op die manier wordt HIV makkelijk verspreid. Ook prostituees én hun klanten lopen een verhoogd risico, met name verslaafde prostituees die via injectienaalden of via onveilige seks HIV oplopen.
Als erbij zowel jezelf als bij je partnerer geen sprake is van wisselende contacten, dan is de kans klein dat je een geslachtsziekte oploopt.
De kans dat je HIV oploopt via een bloedtransfusie is in Nederland heel erg klein. In andere landen, en zeker in landen op het continent Afrika, is die kans een stuk groter. Als je op vakantie gaat naar verre landen kan het dan ook raadzaam zijn om een goede verzekering te hebben in Nederland zodat je terug gevlogen kan worden. Ook het gebruik van injectienaalden is in verre landen vaak slecht geregeld. Verwacht je injectienaalden nodig te hebben, dan kun je het beste zélf verse, schone naalden meenemen op je reis.
Bron:
http://www.geslachtsziekte.nl/content/gesl...n/voorkomen.asp