SN89
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 10 feb 2006, 14:02

Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Beste mensen,

Ik weet dat meel- en rijstproducten het grootste risico lopen om besmet te worden met Bacillus Cereus. Dat heb ik al op verschillende site's gevonden nou is alleen mijn vraag waarom dat zo is, want dat staat er nergens bij...

Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven op deze vraag.

Groetjes.. :oops:
JeroenCV
Artikelen: 0
Berichten: 1.153
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 11:32

Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Dat komt doordat deze bacterie een leuk toxin afscheidt en je daar best wel ziek (soms wel dood) van wordt.
Gerard
Artikelen: 0

Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Jeroen verklaar je nader wat heeft een toxine te maken met de besmettingskans van meel en rijst? (ik weet het antwoord niet.)
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Hij groeit er graag op. Er zijn mensen koken rijst, laten dit afkoelen en eten dit een aantal dagen later op door even kort te verwarmen.

Bij het koken van rijst maak je alle bacterien dood behalve de sporen. De B. Cereus vormt deze ook. Als later de rijst weer afkoeld, dan vormen deze sporen nieuwe bacterien.

Door vervolgens alleen de rijst even kort te verwarmen maak je niet de bacterien dood. Hierdoor kan er een voedselinfectie, of bij de aanwezigheid van toxinen een vergiftiging ontstaan.
Gebruikersavatar
rwwh
Artikelen: 0
Berichten: 6.853
Lid geworden op: wo 02 mar 2005, 22:23

Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Ik vind de vraag niet erg duidelijk. Uit de naam van de bacterie is zijn voorkeur al af te lezen. Het is een beetje als "waarom tref je de meeste mensen aan tafel etend aan", met als antwoord "nou gewoon, omdat veel mensen er de voorkeur aan geven aan een tafel te eten".

In dit geval zou ik zeggen: nou als deze bacterie het prettiger had gevonden om op sla te zitten, hadden ze hem waarschijnlijk B. vegitus genoemd.....
Annaseiffers
Artikelen: 0
Berichten: 6
Lid geworden op: di 10 okt 2006, 11:52

Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten

Het komt ook doordat bacillus cereus alfa amylase aanmaakt en daardoor wat met het zetmeel kan van granen/rijst enz... De zetmeelkorrels zijn te groot om zo op te eten en moeten afgebroken worden in kleinere stukjes. Niet alle bacterieen kunnen dit, bacillus cereus kan dit dus wel.

Terug naar “Immunologie en microbiologie”