rappen-eddy
Artikelen: 0
Berichten: 774
Lid geworden op: vr 10 okt 2008, 15:32

luria broth + E coli waarom?

waarom gebruikt men voor E coli vaak het medium luria broth?

Is dit zo, omdat dit gestandardiseerd is, voor steeds dezelfde groeiomstandigheden te creeren ??

Of is er een andere reden?

Bedankt !
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: luria broth + E coli waarom?

Het is gewoon een standaard medium, gistextract, pepton en zout, voor de optimale groei van de bactierie om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk bacterien te krijgen zoals vaak nodig is bij plasmide isolaties e.d.

Dezelfde groeiomstandigheden speelt daarbij ook een rol.
rappen-eddy
Artikelen: 0
Berichten: 774
Lid geworden op: vr 10 okt 2008, 15:32

Re: luria broth + E coli waarom?

ok bedankt !

En hoe zit het juist met brain heart medium? want ik heb mijn vraag niet volledig gesteld eigenlijk (sorry).

(Eerst de E coli cultuur in een brain heart medium laten groeien (24h) en nadien luria broth toegevoegd. )
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: luria broth + E coli waarom?

Ik heb zelf nooit met BHI gewerkt, maar het kan zijn dat hij zich daar beter in voelt.

BHI is in ieder geval ook een algemeen medium
rappen-eddy
Artikelen: 0
Berichten: 774
Lid geworden op: vr 10 okt 2008, 15:32

Re: luria broth + E coli waarom?

mijn lector vraagt steeds waarom juist deze media.

Ik zeg steeds omdat dit een gestandardiseerd medium voor E coli is, maar hij vindt mijn antwoord onvolledig... :oops:
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: luria broth + E coli waarom?

http://en.wikipedia.org/wiki/Lysogeny_broth

Er is echt niks bijzonders aan naar mijn idee, E.coli groeit snel, en daardoor worden er dus ook veel plasmiden enz. aangemaakt.
rappen-eddy
Artikelen: 0
Berichten: 774
Lid geworden op: vr 10 okt 2008, 15:32

Re: luria broth + E coli waarom?

ok. Bedankt !

Terug naar “Immunologie en microbiologie”