Arbeid is energie die overgedragen wordt in een niet-thermische situatie, dus met andere woorden: wanneer er sprake is van een energie-overdracht, en deze overdracht niet het gevolg is van een temperatuurverschil, dan kunnen we spreken van arbeid.
Tevens dient er sprake te zijn van een verplaatsing. Onderstaande formule geeft Arbeid weer in functie van kracht, waarbij theta.gif de hoek is tussen de is tussen de zin van de kracht en de zin van de verplaatsing.
Arbeid = Kracht x Afstand x Cosinus(hoek)
of
W = F x d x Cos( theta.gif )
Dus : een ober die rondwandelt met op zijn rechterhand een plateau vol pintjes bier, verricht GEEN arbeid zolang hij deze plateau op een constante hoogte houdt, hoe vermoeiend dat ook voor hem mag zijn. Enkel het optillen van de plateau was eventjes arbeid.
Waarom?
De hoek tussen de verplaatsing van de plateau (horizontaal, de ober wandelt...) en de krachtvector (vertikaal, de ober oefent een constante kracht uit op de plateau) is immers een hoek van 90 graden. Gezien de cosinus van 90 graden gelijk is aan nul is ook de totale arbeid gelijk aan nul (zie formule), ongeacht de op de plateau uitgeoefende kracht, de door de ober afgelegde afstand of de hoeveelheid zweet die hij verloren is...
PS : de ober verrichte wel eventjes arbeid toen hij zijn plateau optilde...