ik heb het antwoord denk ik al, en was zoals ik zei in eerste post, maar dat komt omdat in de droge gist de ADP leverende systemen niet meer werkzaam zijn.
dat lijkt me flauwe kul.
want als dat zo is dan zal droge gist niets moeten doen. gezien dan ATP niet omgezet kan worden in ADP een fosfor atoom en energie. Als er geen ATP meer zou kunnen ontstaan dan gebeurt er ook niet zo veel want de ATP voorraad is lang niet genoeg om een significante rijzing te krijgen met het toevoegen van 3% gist (op bloem bij brood), of alcoholproductie bij bier of wijn.
Verder heeft me vader diverse keren wijn gemaakt met gedroogde gist, na het even te wellen ging het de vruchtensap (most) in en soms kwam er zulke droge wijn uit dat alleen ogliosachariden aanwezig waren in hele lage hoeveelheden (zelf op school gemeten).
Als je een hele korte fermentatietijd heb (zoals bij brood) kan ik in komen dat gedroogde gist maar 50% van de beoogde fermentatie volbrengt. Vandaar mijn eerste opmerking.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates