Hallo,
Ik ben al een tijdje bezig met het proberen van paddestoelen te kweken (zowel eetbare als de hogere sferen varianten )
Nu word ik keer op keer met hetzelfde probleem geconfronteerd. Contaminatie van mijn voedingsbodem door een beige achtige bacterie .
Ik heb eerst een tiental petrischalen geent met sporen op een aardappel-dextrose-gist agar.
Uiteindelijk had ik drie platen over die niet besmet waren en waar het paddestoel mycelium de volledige petriplaat heeft overgroeid. (wat uiteraard de bedoeling is)
Om echter een grotere hoeveelheid mycelium te hebben, om daarna te kunnen overenten op graan, heb ik geprobeerd van dit bestaande mycelium terug over te enten op nieuwe platen.
De platen zijn goed gesteriliseerd, want ik heb als test een ongeente plaat mee geïncubeerd en daar krijg ik geen bacteriegroei.
Het probleem is dus dat ik waarschijnlijk contaminatie krijg met het overzetten. Hoewel ik dit zo steriel mogelijk probeer te doen. In een afgesloten kastje, met gladde wanden, die op voorhand worden behandeld met dettol, een mesje dat ik elke maal volledig uitgloei.
De enige factor waar ik geen controle over heb, is de lucht. (En ik vermoed dus, dat de korte moment van het overenten, toch genoeg is om een contaminatie te krijgen vanuit de lucht). Hoewel ik andere oorzaken ook niet kan uitsluiten natuurlijk.
En aangezien ik (helaas) niet over een steriel microbiologisch labo beschik zoek ik daar dus een ander oplossing voor.
Ik heb onder andere gelezen dat een uv lamp selectief het dna van bacterien zou kunnen afbreken, en niet dat van schimmels (paddestoelmycelium), maar na wat googlen vond ik alleen maar lampen die een volledige sterilisatie voorop stellen.
Wat dus niet de bedoeling is. Dan zou het een uv lamp moeten zijn die een bactericide werking heeft, maar geen fungicide. (welke golflengte ??? 8-[ )
Een ander optie zou zijn dat ik aan mijn voedingsbodem een additief zou kunnen toevoegen waardoor de bacteriegroei verhinderd word, zonder dat het mycelium daar last van heeft.
Dus, ik ben op zoek naar een additief, methode, techniek, of wat dan ook, liefst niet te duur, die het me mogelijk maakt van te zorgen dat ik geen bacterie groei krijg op mijn voedingsbodem terwijl de groei van het mycelium ongehinderd kan verlopen.
Alle mogelijke info, links, opmerkingen zijn meer dan welkom.
Bedankt op voorhand