www.urania.beAardscheerder op komst
Rond 22h UT zal een zeer recent ontdekte planetoïde rakelings de aarde passeren. Het object, dat de naam 2004 FH heeft meegekregen, werd eergisteren ontdekt, op 16 maart, door astronomen van het LINEAR project (Lincoln Near-Earth Asteroid Research) in New Mexico.
Uit berekeningen van de baanelementen is gebleken dat de planetoïde op 18 maart op een afstand van amper 49 000 kilometer van het middelpunt van de aarde zal passeren. Dit lijkt veel, maar uiteindelijk is dit maar 1 achtste van de afstand tot de maan. De diameter van het object werd geschat op ongeveer 20 meter.
Uitgaande van de gemaakte baanberekeningen, lijkt het erop dat de planetoïde deel uitmaakt van de Aten groep, een klasse van planetoïden die een omlooptijd hebben van iets minder dan 9 maanden en die zich ongeveer in het baanvlak van de aarde bevinden.
Volgens de voorspellingen zal de planetoïde maximaal magnitude tien bereiken, en dit gedurende slechts een paar uur. Door het feit dat het object zich zo snel aan de hemel voortbeweegt is de precieze positie ervan moeilijk te bepalen. Voor de liefhebbers is het vanavond echter een uitgelezen kans om een poging te wagen het object in beeld te krijgen.
Vaak ontdekken ze die pas als ze ons gepasseerd zijn
Hopelijk niet te veel uit hun context gerukt nieuws vandaag zoals men wel eens vaak durft doen met aardscheerders.