Er zijn veel rekenmodellen op het net te vinden: modellen voor draaien over 1 as, en over 2 assen. Maar zoals al is gezegd maakt dit maximaal 25-30% uit als er direct zonlicht is, en dat is in Nederland slechts een klein deel van de tijd. Wanneer er alleen diffuus licht is is een veel vlakkere opstelling, bijna gericht naar het zenith, waarschijnlijk iets beter. Verder, zoals al eerder gezegd maakt richten het grootste verschil aan het begin en het einde van de dag, en dan is het zonlicht sowieso veel zwakker omdat de straling van de lagere zon een langere weg door de atmosfeer moet afleggen; de winst is dus een klein deel van zwak licht een klein deel van de tijd.
Nog een probleem is de schaduwwerking: voor een ideaal volgend systeem moet je ervoor zorgen dat de panelen onder geen enkele omstandigheid elkaar schaduw bezorgen. Daarvoor is veel ruimte nodig. En een bijzondere vergunning voor zonnestroom: alleen als je vlak op het dak monteert is er in Nederland binnen zekere grenzen geen bouwvergunning nodig.
Al met al maakt zo'n volger het totale systeem veel duurder en minder betrouwbaar. Dit is alleen zinvol (en noodzakelijk!) voor "
concentrated solar power" systemen.
En dan neem ik aan dat je met "zonnecollector" een fotovoltaïsch systeem bedoelt: mocht je het over een watersysteem hebben dan geldt dit alles dubbel: voor zulke systemen is het heel goedkoop om 20% meer oppervlak neer te leggen, en de wateraansluitingen maken draaien nog veel gevoeliger en moeilijker.
Ik heb zonnestroom op twee daken: het meeste bijna recht op het zuiden, en een kleiner oppervlak op het oost-zuid-oosten. Zelfs dat tweede dak doet het nog behoorlijk goed, ca 80% van een ideale statische opstelling! (Zie
http://bit.ly/pvhooft voor een verhaal en foto achter deze installatie)