yvesvdv
Artikelen: 0
Berichten: 76
Lid geworden op: ma 11 okt 2010, 17:01

afkoelen suikeroplossing vs. water

In bijlage ziet u een grafiek met daarop het afkoelen van water(links) en suikeroplossing(rechts). U moet zich niet aantrekken wat er bij staat of in het oranje staat, het gaat enkel over de 2 groene curves. Mijn vraag is nu: hoe komt het dat die plateaufase bij een suikeroplossing minder lang is dan bij het afkoelen van water. Voor alle duidelijkheid het gaat hier over het traag afkoelen, we laten de mogelijkheid om kristallen te vormen. Kan iemand mij hierbij helpen? Ik dacht in de richting van entropie te zoeken maar weet het eigenlijk totaal niet.

Alvast bedankt,

Yvesvdv
Knipsel
Knipsel 384 keer bekeken
Gebruikersavatar
Drieske
Artikelen: 0
Berichten: 10.179
Lid geworden op: za 12 jul 2008, 17:07

Re: afkoelen suikeroplossing vs. water

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.
Gerard_CF
Artikelen: 0

Re: afkoelen suikeroplossing vs. water

Ik zal het eens op wagen, zoals je ziet is het onderkoelingstraject langer en de temperatuur lager dwz zeggen er is meer energie onttrokken aan de oplossing dan in het geval van water.

Bij de bevriezing komt energie vrij die de temperatuur weer omhoog stuwt naar het plateau. Bij de oplossing is minder energie beschikbaar waardoor de temperatuur weer sneller zal gaan dalen dan in het geval van water.

Terug naar “Huiswerk en Practica”