veel geluk !
Dankjewel !
Ik zal -wanneer het zover is- proberen om wat foto's te plaatsen van de bouwwerkzaamheden en natuurlijk het eindresultaat.
Ik zou dan ook graag beginen met 'planeten en sterren' kijken.Iemand tips:welke telescoop gebruik ik best,waar moet ik opletten.Ik ben dus een beginner.
Ik weet dat het niet helemaal is wat je vraagt.... maar een beginnende waarnemer met interesse raad ik altijd een verrekijker aan. Je hebt er vast wel eentje thuis. Maakt niet zo gek veel uit wat voor type. Een 7*50 is ideaal maar een 8*40 of iets dergelijks voldoet ook moeiteloos. Zet hem op een simpel fotostatief tegen het wiebelen of bedenk zelf een slimme constructie.
Je krijgt prachtige beelden van de nachtelijke hemel en je kunt beginnen met het waarnemen van de planeten. Jupiter is een dankbaar object in een verrekijker. Je kunt de 4 grootste manen prima zien. Een blik op de maan met een verrekijker is voor veel mensen genoeg om verslaafd te raken aan het sterrekijken.
Belangrijker is dat je jezelf op deze manier vertrouwd maakt met de nachtelijke hemel. Je leert wat waar staat, hoe het heet en hoe je bepaalde objecten kunt vinden. Ook merk je snel genoeg (na een paar koude nachten in een tuinstoel) of je interesse van blijvende aard is. Het is verleidelijk om een telescoop te kopen maar het is zonde wanneer het apparaat na 2 frustrerende nachten op zolder staat te verstoffen.
Dat brengt me gelijk op de gouden tip voor elke beginnende amateurastronoom.
Breng een bezoek aan je plaatselijke (dichtstbijzijnde) sterrenwacht!
Deze organiseren vaak "kijkavonden" waar je als bezoeker heel veel waardevolle informatie krijgt en door de aanwezige telescopen mag kijken. Los daarvan staan de medewerkers van een sterrenwacht altijd open voor al je vragen over het waarnemen, de aanschaf van een telescoop, het afstellen ervan, de te gebruiken oculairen, etc. etc.
Bovenstaande is het standaard advies aan een beginnende waarnemer.
Blijft je interesse gehandhaafd dan is de aanschaf van een telescoop gewenst.
De meeste beginners schaffen zichzelf een Newton-telescoop aan. Een goede maat is dan een spiegel van zo'n 11cm. doorsnede met een brandpunt van ongeveer 900mm. Een alternatief is een lenzentelescoop. Denk dan aan een objectiefdoorsnede van zo'n 70 á 80 mm. en eveneens een brandpunt van ongeveer 900mm.
Er zijn diverse merken die kwalitatief goede telescopen aanbieden.
Als voorbeeld geef ik je een lenzentelescoop van Skywatcher (70mm. lens, brandpunt 900mm.)
(meer info)
En een spiegeltelescoop van Celestron (114mm. spiegel, brandpunt 900mm.)
(meer info)
Zoals reeds eerder gezegd kun je via je lokale sterrenwacht veel hulp krijgen bij de aanschaf van je telescoop.
De mensen daar hebben veel waardevolle informatie over (en nog waardevollere ervaring met) allerlei merken en types telescopen. Vaak hebben ze ook een aantal tweedehands telescopen die ze ter verkoop aanbieden. (veelal van hun leden)
Goed.
Ik kan nog verdergaan over de diverse telescopen, hun monteringen (ook belangrijk! en tik bij google voor de grap eens "dobson" in) maar het is al best een lang verhaal geworden.
Even de hoogtepunten:
* begin met het waarnemen met een verrekijker.
* bezoek de plaatselijke sterrenwacht.
* gebruik hun ervaring voor het aanschaffen van een telescoop.
Lees tenslotte ook eens deze
centrale draad op dit forum door.
En kijk eens
hier voor een compleet overzicht van astro-winkels in Nederland en België.
(met dank aan Skywatcher)
Heb je verder nog vragen, stel ze dan gerust.