Als je naar zwaartekracht in de achterhaalde, klassieke opvatting (twee voorwerpen trekken elkaar met een bepaalde gracht G aan) kijkt, dan zijn er vreemde dingen aan de hand: De zwaartekracht is niet onmiddellijk zoals door Newton werd gedacht, maar 'plant' zich voort met de lichtsnelheid, zo blijkt na Einstein en dan is het inderdaad nogal vreemd dat een black hole ondanks zijn eigenschappen toch nog een kracht kan uitoefenen op andere materie. En als de versnelling van de zwaartekracht nu eens nèt onder de lichtsnelheid blijft, verandert er dan helemaal niets aan de werking zwaartekracht? M.a.w. de zwaartekracht is volkomen onveranderlijk en floept opeens volledig uit als de zwaartekrachtsversnelling de lichtsnelheid overschrijdt? Klink niet bepaald overtuigend.
Maar kijk je naar zwaartekracht in de moderne opvatting na Einstein dan ziet het er heel anders uit. In de algemene relativiteit is de zwaartekracht strikt genomen geen kracht maar een kromming van de
ruimtetijd. Voorwerpen met een massa hebben die kromming van de ruimtetijd te volgen zolang er geen externe krachten op werken. Dát laat de planeten om een ster draaien en niet een mysterieuze trekkracht tussen ster en planeet. Hoe massiever het onderwerp (planeet/ster/neutronenster/black hole) hoe sterker de ruimtetijd gekromd wordt. Bij een black hole is die kromming echter zó sterk dat hij zich sluit.
Het laatste woord is echter nog niet gezegd over de zwaartekracht, zo is er nog een enorm probleem tussen de relativiteitstheorie en de quantummechanica betreffende de zwaartekracht en is de oorsprong van de zwaartekracht eigenlijk nog een raadsel.