Nee, het maakt voor het resultaat niet uit of de klok al of niet met begeleiding op reis gaat.En stel dat er nog een 2e persoon meevliegt met de klok, zal die andere klok dan achterlopen?
Moderator: physicalattraction
Nee, het maakt voor het resultaat niet uit of de klok al of niet met begeleiding op reis gaat.En stel dat er nog een 2e persoon meevliegt met de klok, zal die andere klok dan achterlopen?
Ik weet niet precies wat je met "iets anders" bedoelt maar als je bedoelt dat de ene persoon zal constateren dat klok 1 voorloopt terwijl bijvoorbeeld de andere persoon waarneemt dat klok 1 achterloopt op het moment dat de klokken weer bij elkaar komen dan is het antwoord: nee. Beide personen nemen precies hetzelfde waar op dat moment.dus als op het einde allebei de personen staan de kijken naar de klokken (en ze staan allebij stil) dan zien ze allebij iets anders? of vergeet ik iets?
dat is volgens mij niet wat "gast"bedoeld.Nee, het maakt voor het resultaat niet uit of de klok al of niet met begeleiding op reis gaat.Anonymous schreef:En stel dat er nog een 2e persoon meevliegt met de klok, zal die andere klok dan achterlopen?
Ik denk dat het goed is als gast dan nog eens precies formuleert wat hij bedoelt. Op voorhand kan ik echter wel zeggen dat alle waarnemers het er overeens zullen zijn hoeveel A voor- of achterloopt op klok B wanneer de twee klokken na hun omzwervingen weer bij elkaar komen.dat is volgens mij niet wat "gast"bedoeld.Bert schreef:Nee, het maakt voor het resultaat niet uit of de klok al of niet met begeleiding op reis gaat.Anonymous schreef:En stel dat er nog een 2e persoon meevliegt met de klok, zal die andere klok dan achterlopen?
Ik denk dat hij wil zeggen dat als ze aan het eind van de rit, weer samen komen met hun klokken. of ze dan het zelfde zien, in eerste instantie denk je "Nee" voor die gene die stilstaat Persoon S heeft de klok van persoon die beweegt persoon B bewogen en is er dus tijds dilatie plaats gevonden. voor persoon S is de klok van persoon B langzamer gegaan maar ook visa versa. dus zouden ze bijde iets anders moeten zien
Het antwoord zit hem erin dat je de tijds dilatie niet helemaal het doorgewerkt(volgens mij)
want anders zou 1 klok ineens 2 klokken worden met bijde een andere tijds aan duiding
In dat geval heeft de klok die van A naar B en weer terug is gereisd het minste aantal uren gelopen.Myheroh schreef:(ik ben gast he)
Mijn vraag is :
geg:
2 identieke klokken, staan stil op plaats )A( .
En ze wijzen allebij 00:00 aan.
Ze beginnen allebij op het zelfde moment te tikken.
Zodra klok 2 begint te tikken Beweegt het van )A( naar )B( en terug.
zodra het weer terug is stopt het met bewegen en stopt het met tikken.
)A( stopt op dat moment ook met tikken.
Welke klok gaat de kortste tijd aanduiden?
bv 05:00 is korter dan 21:00
Ik hoop dat het deze keer duidelijk is
Het verschil zit hem in het feit dat klok 2, om weer bij klok 1 te komen, een versnelling door moet maken. Het is daarom niet correct om vanuit klok 2 een berekening uit te voeren alsof hij aan de eisen voor een inertiaalstelsel voldoet. Dat kan met klok 1 wel.Maar iemand die met klok 2 meevliegt kan zeggen dat klok 2 stilstaat en dat klok 1 beweegt, en dus het omgekeerde zeggen en dat klok 1 het vroegst weergeeft.
In dit geval heb je een eindsituatie met 1 klok in A en een tweede klok in B. Het voor of achterlopen van de ene klok ten opzichte van de andere is nu wel afhankelijk van de waarnemer.Myheroh schreef:ah
en hoe los je dan het volgende op? :
weer 2 klokken op )A(.
1 klok versneld en gaat naar )B(. en stopt daar.
dus die klok zal achterlopen he?
maar je kunt het ook zo interpreteren:
2 klokken vliegen eenparig door de lucht (net zoals )A( ook bewegt)
1 klok vertraagt vliegt ietsje trager en versneld weer tot in )B(.
(en vliegt met )B( mee)
de ene keer lijkt het dat hij rapper vliegt, en de andere keer dat hij trager vliegt, maar beide intrepretaties kloppen toch?
Ik ga uit van je eerste opstelling met een klok die van een "vast punt" A naar een "vast punt" B vliegt. Als ik er vanuit ga dat de puls wordt uitgezonden op het moment dat de klok punt B heeft bereikt dan zal de klok in punt B minder gelopen hebben dan in punt A. De tijdstippen waarop ze stil komen te staan zijn uiteraartd onafhankelijk van de waarnemer en dus zal een andere inertiaal stelsel hetzelfde resultaat op moeten opleveren. Je moet nog wel voorzichtig zijn met de definitie van het moment waarop je de puls zend: als je zegt dat je die puls zend op het moment dat de klok B heeft bereikt dan is de vraag: welk moment is dat dan want dat de gelijktijdigheid van het zenden van de puls en het aankomen in B is voor verschillende waarnemers verschillend.Myheroh schreef:ah ik begin het te snappen
Maar, als je een toestel midden tussen de 2 klokken plaatst die meebeweegt, een puls uitzent naar de 2 klokken en gelijkertijd ze vast zetten dat ze niet meer tikken.
en dan de 2 klokken bij elkaar brengt, wat ziet men dan?