Als je mensen een bril opzet zodat ze alles op zn kop zien, dan zijn binnen een paar dagen hieraan gewend en zien ze alles weer normaal, wist je dat?
Dit is inderdaad een mooi voorbeeld van hoe onze hersenen de input van buiten voor ons veranderen om de wereld overzichtelijk en herkenbaar te maken.
Is er een absolute waarheid?, of enkel een mogelijke zoals de hersenen ons die laten zien? Raar, maar het lijkt toch alsof er absolute begrippen bestaan, dingen die op zich staan. Kleur bijvoorbeeld.?
Die absolute begrippen zijn door mensen gemaakt, naar aanleiding van hoe mensen de wereld ervaren en niet hoe de wereld werkelijk is. Ik denk dat de absolute waarheid kleurloos is. Ik denk dit naar aanleiding van wat ik weet over het functioneren van onze ogen en visuele cortex. Alle visuele informatie komt via je ogen de hersenen binnen. De drie verschillende soorten kegeltjes in je retina zijn gevoelig voor verschillende golflengtes. Wanneer één van de kegeltjes een afwijking heeft (dichromatopsie), kan het zijn dat licht van die golflengte niet goed of helemaal niet binnenkomt. Hierdoor kan het zo zijn dat je twee kleuren niet goed van elkaar kunt onderscheiden of één kleur helemaal niet kunt zien. Het kan ook zijn dat maar één soort kegeltjes goed functioneert (monochromatopsie), maar hier gaat het ook weer om een afwijking van de kegeltjes, waardoor het licht van die golflengte niet goed binnenkomt. Bij achromatopsie kan het zo zijn dat geen van de kegeltjes goed werkt, maar het kan ook zijn dat alle kegeltjes in orde zijn, maar dat de hersenen de binnengekomen informatie niet goed in kleuren om kunnen zetten (cerebrale achromatopsie). In Een antropoloog op mars vertelt Oliver Sacks het verhaal van een schilder met verworven cerebrale achromatopsie. Als je dat leest, begrijp je ook meteen de functie van het zien van kleuren. Deze man lustte namelijk zijn eten niet meer, omdat de zwarte tomaten etc. er zo ranzig uitzagen. Ook kostte het hem ontzettend veel moeite om kleuren van bijna dezelfde golflengte van elkaar te onderscheiden, hetgeen van levensbelang is in de volle en chaotische wereld die mensen hebben gemaakt.
De visuele informatie gaat via de retina naar de hersenen en uit onderzoek is gebleken dat de verschillende kegeltjes ieder in contact staan met aparte delen van de occipitaalkwab (visuele hersenschors). Deze occipitaalkwab vertaalt vervolgens deze informatie naar kleur. Pas wanneer dit weer wordt teruggekoppeld naar jouw bewustzijn, kun je de kleuren onderscheiden.
Is kleur echt iets op zich, of enkel in relatie tot? Dit is toch iets bijzonders aan ons bewustzijn volgens mij, net zoals we afstand van onszelf kunnen nemen onszelf kunnen begrijpen, naar logica kunnen handelen maar logica ook als iets op zich zien. Of een computer dit ooit kan?
Ik geloof dat dit niet iets bijzonders van ons bewustzijn is, maar meer iets van onze hersenen. Onze hersenen veranderen de wereld zodat ons bewustzijn deze beter begrijpt. Ik denk dat het theoretisch gezien wel mogelijk is een computer te maken die even goed functioneert als de hersenen, maar dat het inderdaad niet mogelijk is een computer te maken die met die informatie hetzelfde kan als ons bewustzijn met de informatie van onze hersenen kan.
De ene computer vertaalt het anders als de andere. Maar beide geven het dezelfde betekenis op basis van associaties, of een gedeeltelijk andere op basis van verleden. Waar kan het onderscheid anders nog meer door ontstaan? Of de computer beseft dat tie het op een andere wijze vertaalt, dat het op andere plaats in zijn systeem zit? Volgens mij niet. Of deze vertaling roept automatisch andere associaties op.
Het onderscheid ontstaat doordat beide computers andere software gebruiken om de informatie te verwerken. Deze software zal inderdaad wel zijn beïnvloed door ervaringen uit het verleden, maar dan niet alleen ontogenetisch, maar ook fylogenetisch.
Toch kunnen we op de één of andere manier ook de 'buitenkant' van begrippen 'zien', niet enkel de betekenis. Zoals je iemand hoort praten: je weet wat deze bedoelt, maar je hoort ook de abstracte klanken. Is deze buitenkant de absolute realiteit, maar dan zonder betekenis?
Geen idee, maar dit zou een goed uitgangspunt zijn om hier onderzoek naar te doen, denk ik. Je zou kunnen kijken of deze informatie door ieder individu op zich hetzelfde wordt geïnterpreteerd. Al is het natuurlijk wel zo dat je je ook van deze informatie pas bewust wordt wanneer het door de hersenen is verwerkt. Dus de kans is groot dat de hersenen ook hier een draai aan hebben gegeven.
Zouden mensen verschillende toonhoogten ook anders ervaren dan? net zoals verschillende kleuren? of is dat toch weer iets anders? Bij kleuren heb je drie dimensies (r,g,b) waar bij geluid er maar 1 is, toonhoogte.
Het is wel zo dat de toonhoogten in muziek bij de meeste mensen met de rechterhemisfeer worden gehoord, terwijl componisten voor het luisteren naar muziek de linkerhemisfeer gebruiken. Wellicht vertaalt de linkerhemisfeer deze informatie dan ook weer anders dan de rechter. Misschien heeft auditieve informatie ook wel verschillende dimensies, maar het is minder gemakkelijk om deze te onderscheiden, omdat geluid toch weer iets abstracter is dan visuele informatie.
Levert dit mogelijkheden tot verschillende interpretaties? -> Kleurenblinden, gedeeltelijk kleurenblinden, er zijn ook mensen die enkel aan 1 oog kleurenblind zijn. Associeren deze mensen andere begrippen met elkaar dan wij -niet kleurenblinden- omdat sommige dingen dan dezelfde kleur hebben voor hun? Ontstaat door deze menging een nieuwe voor ons onbekende kleur?
Er bestaat wel ook zoiets als tetrachromatopsie. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat sommige vrouwen niet drie, maar vier soorten kegeltjes hebben, waardoor zij kleuren nog beter kunnen onderscheiden. Verder heb je ook anomale trichromatopsie. In dat geval verwerkt één van de kegelsoorten licht van een net iets andere golflengte dan normaal en zullen deze mensen net iets andere tinten waarnemen.
Ik heb wel eens met photoshop zitten spelen en dan 1 kanaal weg halen bv groen. En dan met enkel deze twee dimensies proberen de lucht weer blauw te krijgen en het gras groen, is dit hoe gedeeltelijk kleurenblinden de wereld zien?
Wat jij hebt gedaan lijkt me inderdaad wel vergelijkbaar met wat mensen zien met deuteranopie (ontbreken van groen fotopigment in de kegeltjes). Op deze site kun je trouwens nagaan of je kleurenblind bent:
http://www.tveen.nl/Testjes/Test_Kleurenblind.asp
'I may be wrong and you may be right, and by an effort, we may get nearer to the truth'
K.R. Popper