Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Anonymous
Artikelen: 0

Solar Battery charger

Kan iemand me hierbij helpen?

Ik moet het volgende onderzoeken:

- Hoe kan ik met 2x oplaadbare AA batterij NiMH 1.2 Volt een noodaccu maken voor een mobiele telefoon? (nokia types)

- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik met een zonnepaneel de noodaccu constant bij kan laden zodat ik hem nooit vooraf hoef op te laden?

Hierbij stuit ik tegen enkele vragen:

- welke AA batterij is geschikt? (1800mAh ? 2000mAh?)

- hoeveel volt en ampere moet ik al output hebben om een nokia telefoon op te kunnen laden? (overnemen wat er op de nokia adapter staat ??)

- hoe ziet de stroomschema eruit van een zonnepanneel dat 2 batterijen oplaad? (kan ik direct opladen of moet er iets tussen? moet ik iets doen tegen overladen?)

- hoeveel gemiddelde output moet mijn zonnepaneel hebben om 2 batterijen op te kunnen laden?

Veel vragen, het is duidelijk dat ik geen electrostudent ben. Ik studeer Industrieel ontwerpen, en wil toch bruikbare info om tot een werkend product te komen.

Alvast bedankt voor de hulp!
Gebruikersavatar
StrangeQuark
Artikelen: 0
Berichten: 4.161
Lid geworden op: do 19 mei 2005, 14:54

Re: Solar Battery charger

Ik zou een oplader maken voor een nokia battarij. Niet er AA's ingooien, want dat komt waarschijnlijk nooit overeen kwa stroom of spanning. Ergens een oude battarij scoren (oude telefoon misschien), en zelf een houder maken. Dan zit je gelijk goed kwa output van je battarij. Nu de output van je houder, in je battarij, zou ik overnemen van je adapter. Er zit een verschil in wat je aan de battarij moet geven om op te laden en in wat de battarij afgeeft. Immers het duurt, gelukkig, niet even lang om het op te laden als om de battarij te gebruiken. Dus de output van je houder die naar de input van je battarij gaat, ff aflezen van de adapter.

Nu moet je nog uitzoeken hoeveel zonnepanelen je moet hebben om de heoveelheid stroom en spanning op te wekken. Ik zou wel nog ertussen wat condensatoren plaatsen om eventuele stroompiekjes op te vangen. Ik weet niet hoe leuk de battarij het trouwens vind.

Gaaf idee, misschien lastig uitvoerbaar.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.
Gebruikersavatar
Mrtn
Artikelen: 0
Berichten: 4.220
Lid geworden op: wo 31 mar 2004, 21:46

Re: Solar Battery charger

Ja dat kan, maar het is best lastig.. zeker als je weinig kaas hebt gegeten van elektro is het niet iets om zomaar even in elkaar te flansen.

Je vraagt welke batterijen je nodig hebt. Bijvoorbeeld 1800 of 2000 mAh.. dat maakt niet uit. Wat daar staat is dat zo'n batterij gedurende een uur een stroom van 1800 of 2000 mA kan leveren. Bij 1,2 Volt neem ik aan; dat is de spanning waarop de meeste oplaadbare AA's werken.

Er staat dus hoe lang een batterij het volhoudt bij een bepaalde stroom.

Voor de precieze laadspanning en stroom kan je het beste de adapter van een AA-batterijlader bekijken. Voor de afgifte van de batterij op de originele Nokia-batterij kijken.

De elektronica? Als je per se twee AA batterijen wilt (moet) gebruiken, zal je zowel de laadspanning als de spanning die de batterij afgeeft moeten gebrenzen met spanningregelaars. Bijvoorbeeld met het IC 78S24. Gebruik trouwens altijd de datasheets als je met ICs werkt! Google daarvoor op het typenummer.. dat werkt meestal prima.

Misschien dat je hier ook hulp kan vinden.

Een schakeling om batterijen mee te laden bijvoorbeeld: http://www.circuitsonline.net/circuits/view/120

En een gestabiliseerde voeding (5 A is veel te veel, maar het gaat om de schakeling): http://www.circuitsonline.net/circuits/view/33

En een voeding gebaseerd op het IC wat ik noemde: http://www.circuitsonline.net/circuits/view/30
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-
Anonymous
Artikelen: 0

Re: Solar Battery charger

Als ik het goed begrijp wil je de legen li-ion batterij uit je telefoon (in nood) vervangen door een nood accu, welke op zijn beurt (was) geladen wordt door een zonnecel.

li-ion cellen zijn 3.6 a 3.7 V. Deze spanning kan je niet direct uit NIMH halen daar deze 1.4V zijn. (2.8 of 4.2 in serie) Het is ook niet raadzaam om een eigen li-ion lader te maken daar deze cellen, bij niet correct laden, snel in levensduur achter uitgaan (of ontploffen) Zonder goede kennis van Electronica moet je hier echt niet aan beginnen. (er zijn wel betrekkelijk veel high end ic's die veel van dit werk kunnen doen)

Je kan natuurlijk met een low drop lineaire spanningsregelaar 3.6V maken, da's echt niet moeilijk. De NiMH kan je direct op de zonnecel aansluiten daar kan je relatie weinig veel aan slopen (gewoon 12V zonnepaneel, maakt echt niet uit) . De stroom uit de zonnepaneel is waarschijnlijk laag genoeg om hem er heel lang te blijven laden. (Denk maar aan de tuinlampjes met zonnepaneel) Het is voor deze cellen, gezien de levensduur, natuurlijk wel raadzaam om hier een lader voor te zetten. Hiermee moet je minimaal zorgen dat je de cel niet overlaadt.

Zet wel een schakelaar achter de batterij daar de spanningsregelaar mogelijk je cel kan ontladen, en op het moment dat je hem nodig hebt.. Ik ben wel erg benieuwd wat de bedoeling is van dit project.

Indien je dit als product wilt lanceren moet je toch eens kijken naar de laders welke op het principe van dynamo werken. Als je telefoon leeg is plug je deze in je telefoon... draai paar minuten aan een zwengel... en je kan je noodoproep maken. fantastisch.. (als je het nodig hebt)

Denk wel dat het laden niet al te snel zal gaan. Laat er uit je elegante paneeltje 50mA komen op een zonnige dag, mogelijk ga je een accu vinden van 1400mAH, wellicht goed voor een noodoproep. Mogelijk zou je kunnen denken aan een dc-dc converter ipv een lineaire regelaar. Jou telefoon kan zomaar met 4W gaan zenden, dit is al meer da 1A. Good luck.
Gebruikersavatar
Mrtn
Artikelen: 0
Berichten: 4.220
Lid geworden op: wo 31 mar 2004, 21:46

Re: Solar Battery charger

De (Li-ion)accu van mijn telefoon (Siemens C60) is:

3.7 Volt

700mAh

..dan zal je weinig problemen ondervinden met drie batterijen in serie (1,2 Volt per stuk, zoals de batterijen die ik heb liggen.. GP NiMH 2100 mAh). Dat is dus 3,6 Volt in serie en dat is precies genoeg. Je hebt dus geen spanningsregelaar nodig?

Daar heb je trouwens wel een probleem, want in je vraagstelling staat of het met 2 batterijen kan. Dat kan dus niet, omdat je met twee batterijen maar 2,4 Volt haalt (volgens de Nokia website zijn de accu's 3,6 Volt voor een o.a. de 3310)
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-
Gebruikersavatar
klazon
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 7.933
Lid geworden op: ma 09 mei 2005, 23:52

Re: Solar Battery charger

....li-ion cellen zijn 3.6 a 3.7 V. Deze spanning kan je niet direct uit NIMH halen daar deze 1.4V zijn. (2.8 of 4.2 in serie) .....
ik weet niet zo veel van li-ion cellen, maar wel iets van NiMH. Een NiMH is nominaal 1,2 volt. Dat is een gemiddelde waarde. Een vers volgeladen cel is 1,4V, als de spanning is gedaald tot 1V zal de telefoon intussen wel vertellen dat de battery "low" is.

In de reacties hier zie ik steeds weer de spanningsstabilisatie terugkeren. Maar dat is bij het laden van een batterij helemaal niet interessant. Je moet de stroom beheersen. Voor een NiMH cel is een geschikte laadstroom ongeveer een derde van de nominale capaciteit. Dus als je een cel hebt van 2100mAh, dan is 700mA een geschikte laadstroom. Maar je moet wel op tijd stoppen met laden. De meeste commerciële laders werken op het -deltaV principe. Als de cel vol is zal nl. op een bepaald moment de spanning niet meer oplopen, maar zelfs weer teruglopen. Dat is dus het moment om er mee te kappen. Je kunt dan wel doorgaan met druppelladen, met ongeveer 50mA. Verder moet je er rekening mee houden dat een NiMH intrinsiek zelfontladend is. Als je hem helemaal vol laadt en je legt hem een maand in de kast dan heb je kans dat hij helemaal of gedeeltelijk leeg is.

Ik heb een poosje geleden een heldere verhandeling over het laden van NiMH gevonden op de site van Duracell. Ik weet alleen de exacte URL niet meer. Maar met een beetje googelen moet dat te vinden zijn.
Anonymous
Artikelen: 0

Re: Solar Battery charger

sorry voor de verwarring NiMH is inderdaad 1.2 niet 1.4V, Li-ion's zijn inderdaad 3.6V

Schilt dus heleboel gerommel. Let wel op.. vergeet niet de zonnecel los te koppelen zodra je de accu op de telefoon aansluit. Gedurende het laden van een cel is de spanning mogelijk te hoog. Ook al lijkt de spanning in de buurt te liggen van de celspanning op dat moment. Mogelijk, ergens tussen de 1 en 1.3V. Bekijk eerst wat de celspanning doet terwijl deze aan het zonnepaneel zit en wanneer je hem losmaakt. Met een zonnepaneel is dit natuurlijk een beetje moeilijk daar de spanning echt van alles kan zijn. Let wel dat je een zonnepanneel een hogere spanning kan afgeven dan je accu :-)

Terug naar “Natuurkunde”