Voordat we hier een heel verhaal over de ins en outs van "arbeid" moeten gaan schrijven, is er een andere definitie die jij wel logisch zou vinden?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip... http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Ik vind persoonlijk juist dat arbeid een stuk makkelijker te begrijpen is dan kracht! Maarja iedereen loopt ergens op vast, ik heb dat heel lang gehad met optica en kon maar niet goed snappen waarom het beeld nou wazig werd!
Als je ergens op duwt dan oefen je toch alleen energie uit als je hem ook verplaatst? Denk aan een touw met een katrol, er staat heel de tijd een energie op te duwen, maar alleen als je verplaatsing hebt heb je ook verandering van energie.
Arbeid is verplaatsing x de component van de kracht in de verplaatsingsrichting.
Dus. De kracht moet een component in de verplaatsingsrichting hebben, anders wordt er geen arbeid verricht.
Vandaar ook dat arbeid gedefinieerd is als het 'inproduct' van de krachtsvector met de verplaatsingsvector.
Voorbeeld: als ik een zak aardappelen horizontaal verplaats, verricht ik geen arbeid. Het kost wel moeite maar natuurkundig gesproken wordt er geen arbeid verricht.
Niet alle moeite valt dus binnen de definitie van arbeid. Wel apart.
Niet alles waar je moe van wordt is arbeid in de zin van de natuurkunde, inderdaad.
Als ik die zak aardappelen draag (dat zal Bakker bedoelen) is dat geen arbeid en ben ik het met hem eens.
Maar als ik hem over de grond sleep dan is het een andere zaak, dan oefen ik een kracht uit in de richting van de verplaatsing (horizontaal, dus) en dan verricht ik arbeid.