eendavid schreef: ↑do 13 sep 2012, 16:55
Stemsystemen zijn een inderdaad een vrij ingewikkeld onderwerp. Strategisch stemmen is op zich onwenselijk (omdat het een andere uitslag geeft dan de zuivere uitslag), maar moet, binnen jouw definitie, gezien worden als een vangnet om fouten van een stemsysteem op te vangen. Ik vrees dat het overgaan naar een nieuw stemsysteem sowieso utopisch is, zoals 317... al zei. Wanneer je daarvan uitgaat, dat we het stemsysteem niet veranderen, moet strategisch stemmen niet worden ontmoedigd (omdat het juist ongewenste resultaten van het stemsysteem opvangt).
Dat begrijp ik niet.
Allerlei ingewikkelde stemsystemen die alleen voor specialisten te volgen zijn acht ik in elk geval geen oplossing, omdat daar voor de gewone kiezer geen wijs uit te worden is. Het stoppen met peilingen een paar weken voor de verkiezingen vind ik wel een goed idee.
Benm schreef: ↑do 13 sep 2012, 16:17
Dat zou maar zo kunnen. Ik vermoed dat er een behoorlijke stroom kiezers van SP naar PvdA is gegaan puur uit strategie. Ideologisch zitten die partijen niet zo ver uit elkaar en ze mikken ook aardig op dezelfde doelgroep. Het lijkt me logisch dat veel mensen uit die doelgroep lieveren SP of PvdA groter zien worden dan VVD, en dan gaan kiezen op de grootste van de 2. Die omslag is na het eerste debat snel gegaan.
Dat is inderdaad mijn concrete aanleiding voor dit topic. Maar omdat deze kwestie zowel op links als op rechts speelt, heb ik de vraagstelling zo algemeen mogelijk gehouden.
Het ergert mij dat de verkiezingen op een soort van beursspeculatie zijn gaan lijken, waarbij men niet meer in eerste instantie stemt op de partijen waarmee men zich verwant voelt maar op die partijen die toevallig net in de lift zitten. Kortom: men gaat uit van een calculerende korte termijn visie. Omdat er ook nog een grote groep kiezers is die de afgelopen jaren op politiek gebied (om het netjes uit te drukken) slecht heeft opgelet, kunnen zo irrelevante gebeurtenissen in campagnetijd gemakkelijk een verschil van tien zetels of meer tot gevolg hebben. Een groot deel van de politiek onderlegde kiezers stemt inmiddels immers strategisch, en zwabbert derhalve van de ene partij naar de andere al naar gelang de uitslagen van de peilingen. De waan van de dag wordt dus niet langer getemperd door de politieke overtuiging en ervaring van de welingelichte kiezers, maar juist versterkt doordat velen strategisch stemmen. Kortom: een instabiel systeem met een positieve terugkoppeling. De verkiezingsuitslag wordt afhankelijk van allerlei toevalligheden binnen de campagnetijd, en hoe de partijen het concreet tussen de verkiezingen in doen wordt minder belangrijk. Dit leidt volgens mij onvermijdelijk tot een uitholling van de parlementaire democratie. Je krijgt dan een poppenkast waarbij de inhoud heel ver te zoeken is.
(Even voor de duidelijkheid: een politiek welingelichte kiezer kan volgens mij evengoed nog van allerlei richtingen zijn.)