Moderator: Rhiannon
De kiezer kan niet direct het beleid bepalen. Daarom is er juist zo'n tweetrapsraket nodig.druipertje schreef: ↑wo 12 sep 2012, 21:27
In jullie redenering mag de kiezer dus niet direct bepalen wie het beleid gaan bepalen? Dat is toch juist het ultieme doel van verkiezingen, zo direct mogelijk invloed hebben op het beleid dat gevoerd wordt.
Juist door peilingen te verbieden worden kiezers bedrogen.. ze krijgen niet het beleid dat ze willen. Juist een 2-traps-raket idee is compleet verkeerd. Dat doet me denken aan de 1e kamer, ook maar half democratisch gekozen en heeft daarmee ook niet het aanzien van de burger.
Dat is alvast een aanname die op zichzelf onderbouwing vereist.Bartjes schreef: ↑wo 12 sep 2012, 19:17
Volgens mij is het de bedoeling van verkiezingen dat mensen op die partij stemmen die het dichtst bij hun eigen politieke opvattingen staat.
Benm schreef: ↑do 13 sep 2012, 02:12
... Op basis van overeenkomende wensen zou ik wellicht beter iets als LibDem kunnen stemmen, maar ik weet bij voorbaat dat die niet in de regering komen voor zover ze uberhaupt een kamerzetel halen. Ik vind het dan logisch om de stem aan de vvd te geven zodat zij sterker staan tov de pvda dan hem verloren te laten gaan aan een partij die op zn best zo nu en dan iets mag roepen vanaf een oppositiebankje achterin ...
Ik zou stemmen op louter personen, de partijen van de lijst halen en de eerste 150 in de gemiddelde rangorde krijgen een zitje. Maar dat is een lange-termijn-utopie-droomBegrijp ik je goed 317070, dat je wil dat er gewoon één winnaar wordt aangeduid? Dus dat er geen coalitievorming meer is?
Vanochtend op het NOS journaal zeiden ze dat dit 25% was, gebaseerd op exit interviews.Wat mij zou interesseren is te weten hoeveel mensen strategisch stemmen, d.w.z. stemmen op een partij die niet hun eerste inhoudelijke keuze zou zijn.
In eerste instantie dacht ik dat je gewoon een ranking van partijen wilde bekomen. Dat zou niet toelaten om aan coalitievorming te doen (omdat je dan op arbitraire, niet-gemeten manier plaats 1 en 2 punten moet geven). Nu het me duidelijk is dat je doelt op een ranking van individuen vrees ik inderdaad dat dit systeem strategisch stemmen juist zal bevorderen (omdat je geen lijstje van je top 100 zal opstellen).
Dat zou ik geen strategisch stemmen noemen. Hier staat veel:eendavid schreef: ↑do 13 sep 2012, 15:33
25% is toch wel vrij significant. Al is het niet meteen duidelijk of enkel grote partijen ervan profiteren. Ik ken wel wat mensen die bewust voor kleine partijen stemmen, juist omdat ze zich dan niet verantwoordelijk hoeven te voelen voor het slecht beleid van een mainstream-partij.
Dat zou maar zo kunnen. Ik vermoed dat er een behoorlijke stroom kiezers van SP naar PvdA is gegaan puur uit strategie. Ideologisch zitten die partijen niet zo ver uit elkaar en ze mikken ook aardig op dezelfde doelgroep. Het lijkt me logisch dat veel mensen uit die doelgroep lieveren SP of PvdA groter zien worden dan VVD, en dan gaan kiezen op de grootste van de 2. Die omslag is na het eerste debat snel gegaan.physicalattraction schreef: ↑do 13 sep 2012, 13:30
Vanochtend op het NOS journaal zeiden ze dat dit 25% was, gebaseerd op exit interviews.
Goh ja. De definitie op je wikipedia-link wel.
Dat begrijp ik niet.eendavid schreef: ↑do 13 sep 2012, 16:55
Stemsystemen zijn een inderdaad een vrij ingewikkeld onderwerp. Strategisch stemmen is op zich onwenselijk (omdat het een andere uitslag geeft dan de zuivere uitslag), maar moet, binnen jouw definitie, gezien worden als een vangnet om fouten van een stemsysteem op te vangen. Ik vrees dat het overgaan naar een nieuw stemsysteem sowieso utopisch is, zoals 317... al zei. Wanneer je daarvan uitgaat, dat we het stemsysteem niet veranderen, moet strategisch stemmen niet worden ontmoedigd (omdat het juist ongewenste resultaten van het stemsysteem opvangt).
Dat is inderdaad mijn concrete aanleiding voor dit topic. Maar omdat deze kwestie zowel op links als op rechts speelt, heb ik de vraagstelling zo algemeen mogelijk gehouden.Benm schreef: ↑do 13 sep 2012, 16:17
Dat zou maar zo kunnen. Ik vermoed dat er een behoorlijke stroom kiezers van SP naar PvdA is gegaan puur uit strategie. Ideologisch zitten die partijen niet zo ver uit elkaar en ze mikken ook aardig op dezelfde doelgroep. Het lijkt me logisch dat veel mensen uit die doelgroep lieveren SP of PvdA groter zien worden dan VVD, en dan gaan kiezen op de grootste van de 2. Die omslag is na het eerste debat snel gegaan.
Het tweede systeem dat ik voorstelde: Shulze-STV kun je wel toepassen op partijniveau. Je geeft een rangorde van de lijsten en op iedere lijst kun je bijvoorbeeld nog een kopstem geven (naargelang je implementatie).In eerste instantie dacht ik dat je gewoon een ranking van partijen wilde bekomen. Dat zou niet toelaten om aan coalitievorming te doen (omdat je dan op arbitraire, niet-gemeten manier plaats 1 en 2 punten moet geven). Nu het me duidelijk is dat je doelt op een ranking van individuen vrees ik inderdaad dat dit systeem strategisch stemmen juist zal bevorderen (omdat je geen lijstje van je top 100 zal opstellen).
Nu wil ik niet deningrerend doen, maar als ik je zou vragen om het Nederlandse kiesstelsel uit te leggen, dan zou je dat waarschijnlijk ook niet kunnen. Het zou me zelfs niet verwonderen als je er niet zou in slagen om de zetelverdeling te herberekenen. Dat is dus een beetje een non-argument. De gemiddelde kiezer heeft nog nooit het kiesstelsel begrepen.Bartjes schreef: ↑do 13 sep 2012, 17:11Dat begrijp ik niet.
Allerlei ingewikkelde stemsystemen die alleen voor specialisten te volgen zijn acht ik in elk geval geen oplossing, omdat daar voor de gewone kiezer geen wijs uit te worden is.