Erg globaal ontstaat statische elektriciteit door twee objecten over elkaar te wrijven. Dit wrijven zorgt er voor dat elektronen zich in een van de objecten gaat ophopen.
Bij het uittrekken van een wolle trui wrijven de wol-draadjes tegen elkaar en krijg je een ladingverdeling, als deze lading te groot wordt ontstaat er een schok, dat je dan hoort als knisperingen. De wollen trui staat in contact met jou, en omdat jij zelf ook elektronen kunt leveren of afstaan kan er ook een schok lopen van de wol-draadjes naar je lichaam.
Dus wat denk je dat je zelf kunt doen aan deze statische elektriciteit?
Bijvoorbeeld een shirt aantrekken onder je wollen trui, zodat de trui niet in contact staat met je huid. Maar waarom krijg je bij een katoene shirt veel minder snel een schok dan bij een wolle trui?
Komen we gelijk aan met wat de textielindustrie er aan kan doen.
Bij wol zitten er vele draadjes vrij "los" op elkaar, ze kunnen dus makkelijk over elkaar wrijven, als de draadjes strakker in het gelit zitten zullen ze ook minder over elkaar heen wrijven en dus minder elektronen verplaatsen, minder statische elektriciteit opbouwen. Verder is de ene stof de andere niet en zijn sommige stoffen gewoon makkelaar statisch te krijgen dan andere. Synthetische stoffen (kunststof) zijn zeer goed isolerend, er vindt dus zeer moeilijk elektronenverplaatsing plaats. en kan een schok moeilijker plaats vinden.
succes met je opdracht