Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Iceman1987
Artikelen: 0
Berichten: 129
Lid geworden op: wo 10 aug 2005, 22:42

secundaire elektronen

Misschien een hele stomme vraag, maar wat zijn secundaire elektronen ?
Iceman1987
Artikelen: 0
Berichten: 129
Lid geworden op: wo 10 aug 2005, 22:42

Re: secundaire elektronen

kan iemand mij misschien ook uitleggen wat men met de dikgedrukte gedeelte bedoeld?

De wisselwerking van neutronen met materie verloopt heel anders dan de interactie van de tot nu behandelde soorten ioniserende straling. Doordat het neutron ongeladen is, ondervindt het geen inwerking van het elektrisch veld van de atoomkern en kan het dus die ongehinderd naderen. Soms treedt dan een botsing op, maar ook kan het neutron worden opgenomen in de kern (vangstreactie). In het laatste geval bevindt de kern zich in een aangeslagen toestand, waarbij het teveel aan energie vrijwel momentaan weer wordt uitgezonden als gammastraling. In sommige gevallen blijft de aangeslagen toestand langer bestaan. Men spreekt dan van een isomeer. In plaats van gammastraling kunnen ook deeltjes worden uitgezonden waarbij veelal een radioactieve kern overblijft. Het proces van vorming van radioactieve kernen wordt activering genoemd. De bij een botsing door een neutron aan de atoomkern overgedragen energie is groter naarmate de massa van de kern meer overeenkomt met de massa van het neutron. Doordat biologisch weefsel veel water bevat is de verstrooiing (elastische botsing) aan waterstofkernen (protonen) bijzonder belangrijk voor de biologische werkzaamheid van neutronen. Bij inelastische botsingen ontstaan ook aangeslagen kernen waaruit ook gammastraling kan ontstaan. De energieoverdracht tussen neutron en atoomkern bij een elastische botsing is afhankelijk van de wijze van botsen bijvoorbeeld frontaal of schavend.
Bruce
Artikelen: 0
Berichten: 200
Lid geworden op: di 24 feb 2004, 16:09

Re: secundaire elektronen

wat zijn secundaire elektronen ?
De term secundaire elektronen wordt o.a. gebruikt bij elektronen-microscopie/spectrografie. Je hebt signalen van elektronen die direct uit het te meten materiaal afkomen en signalen van elektronen die dat niet zijn en geen relefante informatie bevatten. Deze tweede groep wordt wel eens secundaire elektronen genoemd.
Doordat biologisch weefsel veel water bevat is de verstrooiing (elastische botsing) aan waterstofkernen (protonen) bijzonder belangrijk voor de biologische werkzaamheid van neutronen.
Beetje vage zin.

Ik denk dat ze bedoelen dat neutronverstrooing aan biologisch weefsel, een goede manier is om te onderzoeken wat de rol is van neutronen(vangst) in de biologie (in biologische weefsels) en wat daarvan de gevolgen zijn.
Iceman1987
Artikelen: 0
Berichten: 129
Lid geworden op: wo 10 aug 2005, 22:42

Re: secundaire elektronen

Yes eindelijk antwoord. Dankje :shock:

Terug naar “Natuurkunde”