Iceman, ik zie dit niet als een discussie tussen gelovigen en atheisten. Ook gelovigen kunnen de dingen rondom hen op een wetenschappelijke basis benaderen.
Ben ik "gelovig"? Tja, ik denk dat ik een "deïst" ben. Cfr
http://en.wikipedia.org/wiki/Deism
Ik heb een klassieke vorming meegekregen (Grieks-Latijnse humaniora) en ben altijd geïnteresseerd gebleven in het fenomeen "mens".
Het is voor mij overduidelijk dat alle oude schrifturen, zoals het verhaal van Gilgamesh, de veda's, de thora / het Oude Testament, het Nieuwe Testament, de koran, het boek der mormonen, alle mensenwerk zijn. Eigenaardig genoeg zijn het de monotheïsten die lang bleven vasthouden aan de idee dat hun boek door God geschreven of gezonden werd. De joden en de christenen hebben die idee intussen losgelaten (afgezien van enkele spaarzame fundamentalisten) en zullen hooguit beweren dat hun geschriften goddelijke geïnspireerd zijn.
De joden en christenen zijn inderdaad door veel en langdurig wetenschappelijk onderzoek, door ongelovigen en gelovigen, tot inzicht gekomen dat er een ontstaansgeschiedenis verbonden is aan die geschriften, en dat de inhoud ervan louter symbolisch en metaforisch moet gezien worden.
Een belangrijk figuur in deze context is Ernest Renan, die leefde van 1823 tot 1893 en oorspronkelijk voor priester studeerde. Zijn werken over de oorsprong van het christendom, het jodendom, en de islam worden vandaag nog steeds aangehaald.
http://www.infoplease.com/ce6/people/A0841519.html
http://assoc.wanadoo.fr/cercle.ernest-rena...iographie_d.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/Ernest_Renan
Ik vind over hem niet zoveel in het Nederlands op het Internet. Feit is dat zijn publicaties toen in de katholieke kerk op verschrikkelijk veel protest stuitten. De toenmalige Paus noemde hem de godslasteraar van Europa.
Voor de meeste islamieten is de koran echter nog steeds een door god neergezonden boek. Sinds enkele decennia is daar echter ook een meer onbevangen wetenschappelijk onderzoek aan de gang, voornamelijk door joden, christenen en ongelovigen, in veel gevallen mensen die al een zekere ervaring hadden met de bijbelexegese.