Het is ook best lastig om je voor te stellen. En de bijbehorende wiskunde is behoorlijk complex.
Daarom wordt er vaak een analogie gebruikt, die aardig duidelijk maakt hoe het uitpakt. Zie dit filmpje:
Zie je hoe de planeten de kromming van de ruimtetijd die veroorzaakt wordt door de Zon moeten volgen? Kan je ook inzien, dat er een kracht nodig is om die balletjes een andere baan te laten beschrijven dan ze doen?
Alles zal de kromming van de tijdruimte volgen, tenzij er een kracht op werkt. Die kromming wordt veroorzaakt door massa. Hoe meer massa, hoe meer kromming (zie filmpje).
Jouw lichaam wil de kromming van de ruimtetijd veroorzaakt door de Aarde volgen, en zolang je valt (en dus niets 'weegt') doe je dat ook. Maar bij het Aardoppervlak aangekomen, kan je de kromming niet verder volgen. De Aarde houdt je immers tegen, je kan niet verder vallen.
Om een voorwerp de kromming van de ruimtetijd niet te laten volgen moet er dus een kracht op worden uitgeoefend, dus is het resultaat ook: Alles dat de kromming van de ruimtetijd niet volgt ervaart een kracht, en omdat jij - tegengehouden door het Aardoppervlak - de plaatselijke kromming van de ruimtetijd niet meer volgt, ervaar je een kracht.
Die kracht noemen we zwaartekracht.
Kijken we naar de astronauten in Space Lab: Ze volgen de plaatselijke kromming van de ruimtetijd (die op deze afstand voornamelijk door de massa van de Aarde wordt veroorzaakt) en omdat ze die kromming volgen ervaren ze gewichtsloosheid.
Om ze die kromming niet meer te laten volgen (ze reizen uit hun gewichtloze baan terug naar de Aarde bijvoorbeeld) is er een kracht nodig om ze te vertragen en dus ervaren ze weer gewicht. En op de Aarde teruggekeerd blijft de Aarde een kracht op ze uitoefenen die de kromming van de ruimtetijd tegenwerkt.
Overigens gaat het voorbeeld met de ballen en het rubber vel op een belangrijk punt de mist in: De in de ruimteput draaiende ballen worden door wrijving afgeremd, en komen al snel in het midden terecht. In de ruimte is vrijwel geen wrijving, en dus blijven de planeten miljarden jaren hun rondjes om de Zon draaien, de kromming van de ruimtetijd volgend.
Verder is het vel natuurlijk maar een analogie, een hulpmiddeltje dat weliswaar vrij correct inzichtelijk maakt wat er gebeurt, maar beslist geen verklaring biedt voor de theorie achter de gekromde ruimtetijd.