Als massa dus zwaartekracht is, hoe kan een elementair deeltje wat geen massa heeft dan onderhevig staan aan zwaartekracht? Ik denk dan aan een foton en een black hole.
Dat is omdat de zwaartekracht de ruimtetijd kromt. Dus terwijl dat de lichtstraal denkt dat hij rechtdoor gaat omdat hij toch geen massa heeft, klopt dat eigenlijk niet want de ruimte zelf is krom.
De lichtstraal zelf denkt dus dat hij rechtdoor gaat, maar iemand die het van een afstandje bekijkt ziet dat de ruimte waardoor de lichtstraal gaat krom is, en dat die lichtstraal daardoor zelf krom gaat.
Vergelijk het met het rijden op een autostrade die helemaal rechtdoor gaat, zo ver als maar mogelijk. Terwijl je op die autostrade rijdt, denk je dat je rechtdoor gaat. Maar een astronaut die het allemaal vanuit de ruimte bekijkt, ziet dat je eigenlijk gewoon een cirkeltje rond onze planeet rijdt. Je gaat dus helemaal niet rechtdoor, je gaat krom in een cirkel. En hoe komt dat? Omdat de aardoppervlak waarop je rondrijdt zelf krom is! Staande op aarde ziet het er allemaal plat uit, maar van op een afstandje bekeken klopt dat niet meer.
Bij zwaartekracht is het net hetzelfde. Licht denkt dat het rechtdoor gaat, maar de zwaartekracht heeft gewoon de ruimte kromgetrokken, waardoor het licht vanop een afstandje bekeken helemaal niet meer rechtdoor gaat. Alleen heeft het licht dat zelf niet door. Zelf denkt het licht dat het gezien het geen massa heeft, de zwaartekracht negeert.
Als e energie hetzelfde is als massa kan je dan ook zeggen m=ec2 en kun je met de volgende formule ook uit de voeten? E=c2?
Nee, je kunt ook zeggen m=E/c². Massa en energie zijn hetzelfde, maar 1kg en 1Joule zijn dat niet. Wat de formule E=mc² wil zeggen, is dat 1kg gelijk is aan 9000000000000000Joule.