Toch leuk om even over door te piekeren:
Een laserpointer in het midden op de lijn A-B met een lengte van 20 lichtseconden kan zijn licht naar waarnemer A óf naar waarnemer B sturen. Naar welke van de twee is door een mechaniekje volkomen willekeurig bepaald.
Op het moment dat A het laserlicht ziet, heeft hij met de snelheid van het licht informatie over de richting van de laserpointer gekregen. Maar hij weet onmiddellijk ook dat B op de dubbele afstand niets zal ontvangen.
Heeft A nu informatie over B verkregen?
Of iets dramatischer: De laserstraal is dodelijk en tegelijk met de laserstraal flitst er vanuit datzelfde midden een lamp die zijn licht bolvormig uitstraalt. A ziet de lamp flitsen en weet dan zeker dat B nu dood moet zijn. Dat is toch informatie over B zou je denken? Informatie die nog 20 seconden onderweg is voor ze waarneembaar wordt.
Het causaliteitsprincipe kan niet worden geschonden, informatie kan niet sneller dan het licht. Er moet hier dus sprake van schijncausaliteit zijn. Net zoals bij het laten vallen van een steen van een toren (waar heb ik dat eerder gezien
). Zodra we de steen loslaten, weten we zeker dat hij over x seconden iets op de grond zal vernielen. Maar we hebben daarmee nog niet in de toekomst gekeken, we hebben hem correct voorspeld.