Mafkees schreef: ↑vr 15 feb 2013, 11:57
Ik heb ff 'n domme vraag. Als je iets hebt dat omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de afstand, bijvoorbeeld geluidsintensiteit, hoe zit het dan als de afstand r respectievelijk 0, 1, of tussen de 0 en 1 m zit? Dan zou je dus 'n eindeloze geluidsintensiteit hebben in de bron en 100% op 'n afstand van 1 meter en zelfs 400% op 'n afstand van 'n halve meter! Ik weet dat er ergens 'n denkfout in zit, maar ik zie 'm ff niet.
Jouw redenering is juist. Je maakt geen denkfout.
Mathfreak geeft de juiste regel waar je op strop valt: je kan niet delen door 0
Intensiteit is het vermogen gedeeld door de oppervlakte.
Bij een puntbron bereken je de oppervlakte als een bol: 4*pi()*r²
Je 100 % ligt eigenlijk niet waar je straal 1 m is, maar waar de oppervlakte van de bol 1m² is.
Je bol is 1 m² bij een straal van 0,282094792 m
OP deze afstand is je intensiteit gelijk aan je vermogen (vandaar die 100%). Kom je dichter bij die bron wordt je intensiteit groter dan je vermogen. Ga je verder van de bron wordt je intensiteit lager dan je vermogen. Kom je tegen de bron r=0m wordt je intensiteit oneindig groot (maar kan en mag je niet berekenen = zie Mathfreak)
Je ziet dat je redenering in wezen juist was. Alleen was je keuze van die 100% op 1 m enigszins verwarrend.
In praktijk kom je vaak tegen dat je intensiteit groter is dan je vermogen: bijvoorbeeld als je geluid meet in ventilatiekanalen. Daar reken je niet met een bol maar met de sectie van je kanaal. Als die sectie kleiner is dan 1 m² meet je geluidsdrukmeter een waarde groter dan het geluidsvermogen.