Als licht altijd met een vaste snelheid reist, waarom kan licht dan niet uit een zwart gat ontsnappen. Een foton die met snelheid c uit de singulariteit ontsnapt verlaat dan toch gewoon het zwarte gat met snelheid c.Verliest licht naast frequentie ook snelheid?
Nee, de lichtsnelheid is constant. Het kan inderdaad frequentie verliezen, wat waarneembaar is dmv het doppler effect.
Licht nabij een zwart gat gaat toch langzamer vooruit?
Nee dus. Licht reist met een constante snelheid. Het verliest alleen energie/frequentie, maar in principe nooit snelheid. (dit is niet helemaal waar wel het beste om aan te nemen)
Wederom nee, omdat licht reist in principe met een vaste snelheid. Het licht wat in het zwarte gat reist zien we niet meer terug omdat de aantrekkingskracht (=zwaartekracht) van het gat alle energie en dus frequentie van het licht absorbeert. (als een soort spons)Als dat licht dan net kan ontsnappen aan het zwarte gat, krijgt het dan weer meer snelheid als het vrijkomt?
Aan de rand van een zwart gat is de event horizon, en er is natuurlijk een scheidingslijn waar vandaan licht inderdaad kan ontsnappen. Het "allereerste licht" wat kan ontsnappen aan het zwarte gat, heeft energie en dus frequentie verloren, maar de snelheid ervan is vrijwel hetzelfde.
Licht buigt wel af door gravitatie, waarom remt licht dan niet af als het loodrecht uit een gravitatieveld komt?