Dag, ik ben een geinteresseerde leek (vandaar mijn forumnaam) en dit is mijn eerste bericht. Ik heb dingen gelezen over QM en QED (boeken van Zeilinger en Feynman) en begrijp vanzelfsprekend (zonder wiskundige achtergrond) weinig van de hele materie. Twee dingen in het bijzonder:
1. in (leken)boeken over QE wordt vaak vanuit een gegeven situatie gedacht. Bijvoorbeeld deeltjes die in superpos zijn. Er wordt nauwelijks beschreven hoe ze in die stand worden gebracht. Ik las dat men het tweespletenexperiment nu ook al doet met Fullerenemoleculen (bestaande uit 430 atomen). Dat zijn gefabriceerde moleculen. Bij dat fabriceren zijn ze waargenomen, zo neem ik aan. En dus is hun golffunctie op dat moment al ingestort (bij het fabriceren). Hoe brengt men ze dan weer in superpositie?
2. een tweede vraag is eigenlijk hetzelfde: Hoe verstrengelt men deeltjes? Ik las ergens dat het in wezen zo is dat alle deeltjes in het universum al zouden zijn verstrengeld omdat zij uit eenzelfde bron - de oerknal - komen. Maar dat leek mij onwaarschijnlijk omdat de term dan geen onderscheidend vermogen meer zou hebben (waarom iets expliciet 'verstrengeld' noemen als alles al verstrengeld is?)
Ik hoop dat ik de vragen op een goede manier heb gesteld en dat ze passen op een forum als dit. Vergeef me mijn onwetendheid en het domme gehalte van mijn vragen...