Beste mensen,
Omdat ik niet helemaal zeker ben in welke categorie mijn vraag thuis hoort ben ik maar voor anorganische chemie gegaan omdat het NaOH betreft.
Even een korte omschrijving wat ik heb gedaan:
In een inductieoven heb ik een stalen kroes geplaatst welke rondom geisoleerd is met SiO2, MgO en Al2O3 mengsel. In deze stalen kroes liggen NaOH tabletjes. Deze smelt ik in door de temperatuur van de kroes te verhogen naar 600°C. Zodra de temperatuur van het vloeibare NaOH dan 500°C is, dompel ik voorzichtig een watergekoeld koperen lichaam erin om het stolgedrag van het NaOH te bepalen. Daarna verhoog ik de temperatuur met stappen van 50°C.
Omdat het kroesje van staal is, en dus oxideert boven de 400°C heb ik de hele opstelling gespoeld met Argon.
Nu komt mijn vraag:
De maximale temperatuur die het NaOH geweest is is 710°C. Na de proef vond ik een witte aanslag op mijn koppelingen (waar koelwater doorheen heeft gestroomd). Wat zou dit voor witte aanslag kunnen zijn? Ik kan toch geen Natrium gevormd hebben bij die temperatuur???? De rook die ernaast uit de kroes opsteeg was lichtblauw tot wit van kleur (leek op waterdamp, maar dat is niet mogelijk) en had een prikkelende geur...
Alvast bedankt voor het beantwoorden of in ieder geval voor het mee denken.