Ik denk dat het zenden van signalen naar exoplaneten, en wachten op een response een vrij heilloze weg is.
Het aantal tot op heden gevonden exoplaneten waarop in theorie leven zoals wij dat kennen wellicht mogelijk is, is op een hand te tellen. Hierbij moet opgemerkt worden dat een planeet ook aan een aantal nog niet onderzochte voorwaarden moet voldoen om dit leven mogelijk te maken.
De kans dat aan die extra voorwaarden wordt voldaan én vervolgens op die handvol planeten op dit moment een technologische beschaving op minimaal ons niveau aanwezig is, is -alles in aanmerking genomen- zo goed als nihil.
Willen we om de kansen te verhogen een grotere groep in theorie leefbare planeten bestrijken, dan zullen deze vooral een stuk verder weg staan dan de 10 tot 40 lichtjaar van de tot op heden ontdekte planeten in een habitable zone.
Dan hebben we het over waarschijnlijke heen- en terugreistijden van het signaal van honderden jaren of meer, en in die tijd kunnen we mogelijk met andere technieken veel verder komen.
Als er over een aantal jaren met telescopen als de ELT (in aanbouw) of uitgebreide flux collectoren (voorgestelde, eenvoudige, maar zeer grote lichtontvangers) veel meer exoplaneten gevonden worden in de habitable zone van een ster, dan is het mogelijk dat via verfijnde spectroscopie de atmosfeer van zo'n planeet, als hij voor de moederster langs, gaat nauwkeurig geanalyseerd wordt.
Een groep astronomen (onder andere uit Leiden) heeft aangetoond dat het mogelijk moet zijn om tijdens zo'n passage, als het sterrenlicht ook door de atmosfeer van de planeet gaat, in het spectrum elementen uit de planeetatmosfeer als zuurstof vast te stellen, ook met een redelijk goedkoop grondinstrument als een flux collector.
Zuurstof in een atmosfeer is een goede indicator voor leven op zo'n planeet, want indien dit niet wordt aangevuld door bijvoorbeeld plantaardig leven, zorgen oxidatieprocessen ervoor dat het snel grotendeels uit een atmosfeer verdwijnt. Althans dat het in zulke grote hoeveelheden als op Aarde voorkomen van zuurstof zeer lastig anders te verklaren is dan door aanvulling door (primitief) leven.
Zekerheid is het echter niet en het zegt, als de betere technieken in de toekomst wel voldoende zekerheid kunnen bieden via observatie, waarschijnlijk heel weinig over het ontwikkelingsniveau van dat leven.