Moderator: physicalattraction
Als je een aanhanger bent van de Kopenhagen-interpretatie van de kwantummechanica, een gangbare interpretatie, is er een absolute onzekerheid. Een postulaat is namelijk dat de golffunctie van een deeltje een volledige beschrijving geeft van het deeltje, dus als je de golffunctie kent, weet je alles wat er te weten valt over het deeltje. Deze golffunctie moet dan begrepen worden als een kansverdeling, dus er is een fundamentele onzekerheid.Tr4nznrg schreef: ↑vr 11 mei 2012, 21:42
Wat ik tot nu toe begrepen heb, ligt de onzekerheid alleen in de waarnemer. Omdat het simpel weg onmogelijk is "alles" te weten. De enige die wel alles zeker "weet" is het gehele universum zelf.
Ik begrijp nog steeds niet dat men steeds een koppeling maakt tussen vrije wil en determinisme of toeval/onzekerheid. Ongeacht welke van beide veronderstellingen bevestigen het bestaan van vrije wil niet. Of we nu door onzekerheid of determinisme gedreven worden, geen van beide heeft iets met bewuste VRIJE keuze te maken.Uphoff schreef: ↑za 12 mei 2012, 02:05
>> Zou zoiets dan betekenen dat echte vrije wil niet bestaat en dat de toekomst al vanaf de oerknal vastlag? <<
Volgens de quantummechanica dus wel, en reken maar dat er hele volksstammen van wetenschappers (waaronder in het begin ook - God dobbelt niet - Einstein, later moest hij zijn ongelijk toegeven) hebben getracht de onzekerheidsrelatie onderuit te halen. Dat is niet gelukt, en het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat dit ooit zal lukken; het is een van de pijlers waar de quantummechanica op rust.
E.Desart schreef: ↑za 12 mei 2012, 15:11
Het is niet omdat je een stelling niet kan onderuithalen dat het tegengestelde waar is.
Met het laatste ben ik het wel eens, het is een reductio ad absurdum en als zodanig zwak. Ik had dan ook beter kunnen schijven: Heisenbergs onzekerheidsrelatie, stopt deze duvel gelukkig in zijn doosje terug en geeft ons onze kans op vrije wil weer terug.E.Desart schreef: ↑za 12 mei 2012, 15:11geen van beide heeft iets met bewuste VRIJE keuze te maken
...
Aangezien Einstein zijn determinisme baseerde op de veronderstelling dat je dingen ook niet kan voorspellen wegens gebrek aan voldoende onderliggend inzicht, geldt jouw argument niet.
Het is niet omdat je een stelling niet kan onderuithalen dat het tegengestelde waar is.
Mijns inziens is dit invalshoek van het sociaal determinisme. Ik begrijp er uit dat jij stelt dat wij onze wil kunnen bepalen los van de fysieke toestand van alle deeltjes (die in de het materialisch of 'absoluut' determinisme dus bepalen wat onze eerstvolgende vrije gedachte zou zijn) waar wij uit bestaan. Dat is een filosofische stroming en daar kan de wetenschap niet veel mee vrees ik.Bartjes schreef: ↑za 12 mei 2012, 17:02
Vrije wil berust nu juist op de ervaring los van externe en interne dwang volgens eigen oordeel en karakter te kunnen beslissen.
Zelfs al zou je de begintoestand kennen, dan nog is er sprake van een kans. Wat ik in mijn eerdere post ook al probeerde te zeggen: de kwantummechanica is een statistische theorie. De golffunctie moet vervallen bij een meting en dat is een kansproces. Vandaar dat de kwantummechanica geen uitspraak doet over het gedrag van individuele deeltjes, maar alleen over dat van ensembles.Dit materialistische 'absolute' determinimse wordt effectief onderuit gehaald door de quantumonzekerheid, want we kunnen de begintoestand van een deeltje niet vaststellen.
Uphoff schreef: ↑za 12 mei 2012, 19:01
Mijns inziens is dit invalshoek van het sociaal determinisme. Ik begrijp er uit dat jij stelt dat wij onze wil kunnen bepalen los van de fysieke toestand van alle deeltjes (die in de het materialisch of 'absoluut' determinisme dus bepalen wat onze eerstvolgende vrije gedachte zou zijn) waar wij uit bestaan. Dat is een filosofische stroming en daar kan de wetenschap niet veel mee vrees ik.
Tr4nznrg schreef: ↑ma 14 mei 2012, 08:13
Ik merk dat bij "vrije wil" niet echt specifiek beschreven is wanneer er sprake is van vrije wil. Ik begrijp de definitie dat er geen invloed moet zijn van interne of externe invloeden. Maar is dit fysisch uberhaupt mogelijk??? We hoeven al niet eens te praten over extreme invloeden. Zelfs de kleine invloeden (temperatuur, directe omgeving of geheugen en persoonlijke ervaring en kennis) heeft al direct invloed op je besluit vorming. Dus dit is eigenlijk niet zwart/wit en heeft een "grijs" gebied. Tenzij je simpel stelt dat vrije wil niet bestaat en dat alles absoluut en "deterministisch" in de fysisch wereld is.
Opmerking moderator