Moderators: jkien, Michel Uphoff
Zie hier:Flisk schreef: ↑do 06 feb 2014, 16:27
Nee, fotonen hebben geen massa dus zullen geen zwaartekracht op elkaar uitoefenen.
Since photons contribute to the stress-energy tensor, they exert a gravitational attraction on other objects, according to the theory of general relativity. Conversely, photons are themselves affected by gravity; their normally straight trajectories may be bent by warped spacetime, as in gravitational lensing, and their frequencies may be lowered by moving to a higher gravitational potential, as in the Pound-Rebka experiment.
Flisk schreef: ↑do 06 feb 2014, 17:19
Neemt niet weg dat licht altijd beweegt en dus niet kan stilstaan.
Een foton die ergens 'blijft' (dankzij zwaartekracht) noemen we een zwart gatBestaan er hemellichamen die enkel en alleen zijn samengesteld uit fotonen die onder invloed van hun gezamenlijke zwaartekracht bij elkaar blijven?
Van zodra een hemellichaam enkel uit fotonen zou bestaan, wordt het verkeerd om te zeggen dat ze verdeelbaar is in kleinere delen, zoals fotonen. Een zwart gat is namelijk enkel een zwart gat, zonder meer.hemellichamen die enkel en alleen zijn samengesteld uit fotonen die onder invloed van hun gezamenlijke zwaartekracht bij elkaar blijven
Er is nog discussie over (inclusief over de vraag of zwarte gaten nu wel bestaan), maar ja, inderdaad. Een zwart gat heeft maar een aantal 'eigenschappen': massa, lading en draaimoment.Betekent dat dan dat een zwart gat eigenlijk als een wat groot uitgevallen elementair deeltje moet worden beschouwd?
Dat is een deel van het probleem tussen quantumfysica en de relativiteitstheorie. Als de elementaire deeltjes echt puntdeeltjes zijn met een massa, dan hebben ze een Schwarzschildstraal. Die straal is inherent groter dan het deeltje (dat een puntdeeltje is). Dus ieder elementair deeltje zou een zwart gat zijn...Bartjes schreef: ↑vr 07 feb 2014, 20:03
Omgekeerd kun je je dan afvragen of andere elementaire deeltjes klein uitgevallen zwarte gaatjes zijn...