Ik heb afgelopen 40 jaar veel gelezen over de big bang, dus het is mogelijk dat ik verschillende theorieen door elkaar gooi. Voor zover ik begrepen heb is de laatste 10 jaar de overtuiging gegroeid, dat het heelal ongeveer 13,75 miljard jaar geleden is ontstaan uit een "big bang". Na ongeveer 10^-30 seconde begon het heelal heel sterk uit te dijen, gedurende 10^-20 seconde. In die tijd bereikte het heelal ongeveer de afmeting die het nu heeft - ongeveer (of minstens) 46 miljard lichtjaar in doorsnee - volgens de laatste peilingen. De uitdijing die het heelal nu heeft (naar ik vorig jaar ergens gelezen heb, ongeveer 15km/s) heeft niet zo een grote invloed op die afmeting - het heelal is hierdoor ongeveer 700.000 lichtjaar gegroeid. Kortom, voor zover ik weet is het heelal nu ongeveer even groot als 13,75 miljard jaar geleden.
Nu is er ook nog het verhaal van de oersoep. Direct na het ontstaan zou het heelal vele miljarden graden K heet zijn. Pas na 300.000 jaar was het heelal zover afgekoeld dat licht kon ontsnappen, en atomen konden ontstaan - bij pakweg 5000K. Hieruit is blijkbaar de Background Noise ontstaan, die ons hele heelal vult.
Wanneer ik deze twee verhalen echter samenvoeg, krijg ik direct na de oerknal een heel groot en heet heelal. Pakweg een miljoen jaar later is datzelfde heelal sterk afgekoeld. Waar is die warmte echter naar toe gegaan? Het heelal is intussen niks groter geworden. Of haal ik twee theorieen dor elkaar die weinig met elkaar te maken hebben?