Na enig wat knutselen op mijn kamer wil ik de setup nog net wat meer verbeteren. Mijn huidige wake-up light bestaat uit een tweetal lampen die elk aan één van mijn bedzijdes vol in mijn gezicht schijnen zodra de tijdschakelaar de stroomtoevoer doorlaat. Leuk idee, maar nogal 'n pittige manier om op te staan heb ik gemerkt. Doordat de lichtintensiteit net een tandje terug kan wil ik verder knutselen. Mijn doel is om de tijdschakelaar te koppelen aan een circuit die vervolgens ervoor zorgt dat twee lampen, waarvan één aan elke bedzijde, van volledig uit tot volledig aan gaan in een tijdsverloop van ongeveer 10 a 15 minuten.
Nu ben ik het volgend ontwerp tegengekomen wat me interessant lijkt.
(Kort filmpje van 2:43 minuten)
https://www.youtube....eJXBvdanA#t=137
Hierin laat degene het circuit en grafiek zien die hieraan toegevoegd zijn.
Het circuit en betreffende grafieken van het filmpje:
Circuit:
http://postimg.org/image/4gjlf82k1/
Het opladen van de condensator:
http://postimg.org/image/7dv3qx3a5/
Grafiek waar ik weinig van begrijp:
http://postimg.org/image/fklwuktez/
Ik begrijp de werking van de condensator icm transistor hierbij niet.
Tot zo ver wat ik zelf weet:
Zo ver ik heb geleerd in mijn tijd op school laadt de condensator op in de vorm van een grote hoeveelheid elektronen aan één van de polen doordat het aangesloten is op de minpool van een spanningsbron die qua hoeveelheid lading afvlakt door een alsmaar toenemende weerstand. Hierdoor zal een positieve lading ontstaan aan de andere kant (in dit geval de bovenkant in de schematische weergave).
Verder heb ik geleerd dat zodra een transistor op de Basis een stroom krijgt, dat dit vervolgens leidt tot een stroom die loopt over de Emitter en Collector.
Wat ik dan niet begrijp aan dit circuit, is hoe een lading op de condensator leidt tot een stroom op de basis van de transistor. Verder begrijp ik ook niet waarom een veriabele weerstand is aangesloten vóór de condensator (te zien in de schematische weergave). Ik heb ook geen idee of degene in het filmpje werkt met AC of DC, maar met enig kennis over de werking van dit circuit denk ik dat dat wel af te leiden is. Als iemand de tweetal grafieken met daarin de 'forward current vs forward voltage' en 'relative intensity vs forward current' zou kunnen toelichten, dan zou dat ook enorm helpen denk ik. Hopelijk kunnen jullie me daar ook bij helpen
Zouden jullie aan een leek als ik kunnen uitleggen hoe dit werkt?
Alvast vriendelijke bedankt.
Vriendelijke groeten