Dat vond ik - democratisch gezien - een redelijk ideale situatie.Benm schreef: ↑zo 23 mar 2014, 02:26
Dat is inderdaad wel gevolg van zo'n race for the top. Soms kun je het ook niet vermijden, maar lang niet in alle verkiezingsjaren is er zo'n nek aan nek race gaande. We hebben een hele tijd gehad met 3 relatief politieke partijen, waarbij je coalities kreeg van pvda en cda of vvd en cda (evt plus nog wat klein grut).
De PvdA heeft het verprutst, het is een zwalkende partij zonder ruggengraat geworden. Vandaar dat de SP zo groot is kunnen worden. Het CDA verkeert net als de PvdA in een identiteitscrisis. De VVD is redelijk consistent, maar heeft last van Wilders die de volkse sentimenten beter weet te bespelen.
Zaak is dat pvda is gebroken in pvda en sp, en vvd een deel heeft verloren aan pvv. De vrij honkvaste club cda-aanhang is ook gekrompen, ongetwijfeld in het voordeel van zowel vvd als pvda.
Politieke partijen en kiezers kunnen niet zonder samenhangende ideologieën, anders krijg je zwalkende partijen en zwevende kiezers en verwordt het politieke debat tot een inhoudsloos en cynisch mediaspektakel. Ideaal gesproken zou je zeggen dat goede wijn geen krans behoeft. Probleem is de modale kiezer niet verder kijkt dan zijn neus lang is, zodat je ook als serieuze partij wel met die ongein (verkiezing"debatten" op kleuterniveau, het primaat van de presentatie boven de inhoud, de hype-cultuur rond incidenten) moet meedoen.