Goede vraag en niet eenvoudig te beantwoorden.
Praktisch:
Gaia (
klik) zal naar verwachting alle planeten van de Jupiterklasse (jouw woord wordt in de praktijk gebruikt!) tot op 650 lichtjaar kunnen vinden. Gaia gebruikt een mengeling van detectiemethoden.
Met gravitationele microlensing is een 'superaarde' (OGLE-2005-BLG-390Lb) gedetecteerd op 3300 lichtjaar rond een rode dwerg nabij het centrum van de Melkweg.
Theoretisch:
Hoe zwaarder de planeet en hoe lichter de ster, hoe groter de verschillen in radiale snelheid van die ster zijn. Zware planeten rond lichte sterren zijn dus in het voordeel bij deze detectiemethode, waarbij a.d.h.v. spectraalverschuivingen het wiebelen van een ster (rotatie rond het massamiddelpunt van ster en planeet) wordt gemeten. Deze methode wordt o.m. door Harps (
klik ) gebruikt:
[sharedmedia=core:attachments:14674]
Rood/blauwverschuiving door radiale snelheid (sterk vereenvoudigd en overdreven)
Hoe groter de planeet en hoe kleiner de ster, hoe groter het helderheidsverschil is bij een eventuele bedekking van de ster; de methode die Kepler (
klik ) gebruikt:
- ExoPlaneetTransitie 652 keer bekeken
Helderheidsvariatie door bedekking
Hoe korter de omloopduur, hoe makkelijker de planeet meerdere keren gedetecteerd kan worden, zodat de baan- en massagegevens berekend kunnen worden. Korte omloopduur betekent ook dichter bij de ster, en daarmee grotere radiale snelheidsverschillen van de ster.
Zwaar en groot t.o.v. de ster en een korte omlooptijd. Dat zijn de exoplaneten die het eenvoudigst gevonden kunnen worden, en dat blijkt ook uit de huidige populatie waarin de zware en snelle planeten oververtegenwoordigd zijn. Lichte planeten rond een zon achtige ster zijn heel lastig te vinden. Kortgeleden werd een planeet ontdekt die qua massa in de buurt van de Aarde kwam en in een gebied waar de temperatuur zodanig is dat er stromend water voor zou kunnen komen, hij draait om een rode dwerg. Dat de pers dan spreekt van een 'tweeling-aarde' moeten we maar beter negeren.
Rode dwergen zijn licht, er in zeer ruime overvloed aanwezig, en ze hebben naar verwachting vrijwel allemaal planeten. Een forse planeet met een korte omloopduur rond een rode dwerg is dan ook een ideaal scenario voor detectie. Je zou ook aan witte dwergen kunnen denken, maar dat zijn novaresten, en het is maar de vraag of eventuele planeten die doodsstuip hebben overleefd. Nadeel is dat rode dwergen zeer lichtzwak zijn, zo is er geen een zichtbaar met het blote oog. Helemaal zeker ben ik er niet van, maar met krachtige telescopen moeten rode dwergen tot ongeveer 60.000 lichtjaar detecteerbaar zijn (afhankelijk van belichtingstijd), dat is zo'n beetje de hele Melkweg.
Er zijn nog wat (zeer controversiële) waarnemingen gedaan van zeer verre extragalactische planeten mbv. microlensing. Zo zou er op deze manier mogelijk een zeer zware planeet (6 maal massa Jupiter) ontdekt zijn in de Andromedanevel (PA-99-N2 b op 2,5 miljoen lichtjaar). Maar ik zou dat zeker nog niet serieus willen nemen.
Toekomstige telescopen o.a. de ELT in aanbouw,(
klik ) zullen met hun enorme spiegels wel weer een flinke tik verder kunnen detecteren, maar de radiale snelheid en bedekkingsdetecties blijven wel beperkt tot onze Melkweg, pakweg 100.000 lichtjaar. Interessanter, deze telescopen zijn waarschijnlijk is staat om een groot aantal kleine planeten te ontdekken (á la Aarde rond een zonachtige ster) en door de minimale spectrale verschillen tussen de onbedekte en bedekte ster te analyseren informatie te geven over de samenstelling van planeetatmosferen