Moderator: Rhiannon
De gemiddelde hollander* heeft een huis met een aflossingsvrije hypotheek (want dan meer hypotheekrenteaftrek) en wil dus bij verkoop de volledige hypotheek + kosten koper + onderhoudskosten terugverdienen, plus nog wat extra om een groter huis te kunnen kopen of een zakcentje voor de oude dag te hebben. Daarvoor moeten de huizenprijzen wel stijgen.Kalkoen schreef: ↑di 26 jun 2012, 19:46
Nu valt mijn broek af... zie ik dat nu goed? Wil de gemiddelde hollander dat de prijzen op de huizenmarkt stijgen?
Het tijdperk van de huurder
Door Taco Ulrich
Op basis van gegevens van de US Department of Commerce en onderzoeksbureau Witten Advisors zijn we beland in het tijdperk van de huurder.
Tijdens de hoogtijdagen van de koopwoningenmarkt zijn veel huurders overgestapt naar koopwoningen. Een donkere tijd voor verhuurders omdat zo’n 1,3 miljoen huishoudens die stap ondernamen. De tijd werd nog donkerder door de toevoer van bijna 900.000 nieuwe huurwoningen. Bevolkingsgroei bood helaas geen oplossing.
In 2004 lag, met een percentage huizenbezit van 69,2%, het hoogtepunt van het tijdperk van het huiseigendom. Negen jaar eerder lag dit percentage op 64,5%, procentueel misschien geen grote stijging maar in absolute getallen zeker wel.
Achteraf gezien is in 2004 heel voorzichtig de trend gedraaid. Huizenbezit nam af en het tijdperk van de huurder begon. En waar staan we nu in 2012?
Het aantal nieuwe huurwoningen is beduidend minder dan we in de vorige periode zagen. Een toename van 400.000 eenheden in 7 jaar is verre van schokkend.
Maar het aardigste nieuws is wel de toename van 5,4 miljoen huurders in dezelfde periode. Dit zijn onder andere mensen die voorheen in een koopwoning zaten, afgestudeerden die nu de woningmarkt op gaan en nieuwe Amerikanen. Mensen die nog een lange periode zullen huren. Zeker zolang de koopwoningmarkt slecht is en de banken zeer hoge aanbetalingen verlangen bij de aanvraag van een hypotheek.
Nog even voordat u zich rijk rekent; door de crisis verdienen gezinnen minder en is er een maximum wat mensen kunnen betalen voor huisvesting.
Je vergeet beschikbaarheid en gerelateerde prijs van grond. De vrije bouwruimte die ter beschikking staat en gewoon vraag en aanbod naar huizen (wat dan weer gerelateerde is aan de economie).robheus schreef: ↑za 30 jun 2012, 21:37
Wat er moet gebeuren is dat je de huizen prijzen probeert in de pas te laten lopen met reële loonontwikkeling (de kostprijs van een huis is immers de kosten van de lonen om zo'n huis te bouwen, dus hoe zou dat sneller kunnen stijgen dan de prijzen van de lonen?) en dus allerlei vormen van speculatie en prijsopdrijvende effecten probeert tegen te gaan.
E.Desart schreef: ↑zo 01 jul 2012, 03:11
Je vergeet beschikbaarheid en gerelateerde prijs van grond. De vrije bouwruimte die ter beschikking staat en gewoon vraag en aanbod naar huizen (wat dan weer gerelateerde is aan de economie).
15 jaar geleden waren onze woningen belangrijk goedkoper dan bij jullie. Die verschillen verdwijnen zienderogen.
Dit klopt toch echt niet, en huizen zijn zeker niet meer "te duur". De woonquote is enorm gedaald de laatste jaren en het enige probleem nu is de financierbaarheid (de banken hebben geen geld om uit te lenen en geven niet gemakkelijk hypotheek) en niet meer de betaalbaarheid voor de mensen zelf.
Sinds 1987 is het gemiddelde huis in Nederland 7 keer zo duur geworden.
Topic starter had er goed aan gedaan 1980, 1987, of bijv 1990, als referentiepunt genomen, en niet zo ongeveer de top van de huizenprijzen van 2000 als allesbepalend ijkpunt.